'Bir yıl boyunca vapaldım ve neredeyse öldüm'

poem

New member
26 yaşındaki bir Pennsylvania kadını, akciğerlerinin çökmesinden önce sadece bir yıl boyunca vaped olduğunu söylüyor.

Petrea McKeithen, alışkanlığı üstlendiğinde 21 yaşındaydı, Haberler Digital'e kamera içi röportaj sırasında söyledi. (Bu makalenin üst kısmındaki videoya bakın.)

“Herkes beni bu konuda uyardı, ama dinlemedim – keşke yapsaydım” dedi.

Sigara içmek ve vapingin bu zararlı etkileri doğurganlık üzerinde olabilir, doktorlar uyarıyor

McKeithen hızla lezzet nedeniyle vaping bağımlısı oldu.

“Gerçekten, ciddi şekilde bağımlılık yapıyor” dedi. “Vape bulutlarına ve lezzetlere bağımlı olursunuz – temalı, havalı. Asi bir şey gibi, sanırım söyleyebilirsin.”

Petrea McKeithen (solda), vaping'e başladığında 21 yaşındaydı. Bir yıl sonra, her iki akciğer de çöktüğünde neredeyse öldü. (Petrea McKeithen)

Eylül 2022'de, yaklaşık bir yıl sonra, aniden nefes alamayacağını buldu.

“Önceden sağlık koşullarım yoktu,” dedi. “Akciğerlerimin çökmesine yol açan aylarda benimle olan tek şey, nefes sorunları yaşadığım ve belki de astım geliştirdiğimi düşünmemdi.”

Ama astım değildi, dedi doktoru – akciğerlerinin verilmesi.

“Herkes beni bu konuda uyardı, ama dinlemedim.”
Pnömotoraks olarak adlandırılan durum, hava göğüs boşluğunun içine girdiğinde ve akciğere karşı basınç yarattığında meydana gelir ve Cleveland Clinic'e göre kısmen veya tamamen çökmesine neden olur.

“Birincil spontan pnömotoraks veya çökmüş akciğer, akciğerde oksijenin kaçtığı bir delik olduğunda ortaya çıkar – bu, yaralanmanın sonucu olabilir veya akciğerlerin rüptürünün üstünde hava kabarcıkları ve küçük gözyaşları yarattığında,” Dr. David Campbell, klinik direktör ve program direktörü Oregon'da Klinik Direktör ve Program Direktörü, Haberler Digital'de.

Petrea McKeithen

Pnömotoraks, hava göğüs boşluğunun içine girdiğinde ve akciğere karşı basınç oluşturduğunda meydana gelir ve kısmen veya tamamen çökmesine neden olur. (Petrea McKeithen)

Vaperler arasında durum, uzmana göre, akciğerleri, kimyasal tahriş edici maddeleri veya önceden var olan akciğer koşullarıyla vaping'i vurgulayabilen “derin ve güçlü inhalasyonlar” dan kaynaklanabilir.

Johns Hopkins, genç insanlarda çökmüş ciğerlerin döküntüsü gördüklerini bildiren Campbell – “ve sigara içmediğini, vaping olduğunu bildiriyorlar.”

“Gelecekte başka bir akciğer çöküşünden ve ameliyattan kaçınmak istiyorlarsa, genellikle vaping'i hemen durdurmaya teşvik ediyorlar.”

Mercedes sahibi, aracın yüksek teknolojili hava filtresini test etmek için vape kullanarak viral gidiyor

Campbell'e göre, çökmüş akciğer belirtileri keskin göğüs veya omuz ağrısı, nefes darlığı ve nefes alma zorluğu içerir.

Akciğer sorunları, vaping ile bağlantılı birçok sağlık sorunundan sadece bir tanesidir. Alışkanlık ayrıca kalp hastalığı ve inme riskinin yanı sıra zararlı ağır metallere maruz kalmayı da artırabilir.

Oranları yenmek

McKeithen, tıbbi olarak indüklenen bir komaya konulduğu ve kalp ve akciğer fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olan ekstrakorporeal membran oksijenasyonuna (ECMO) yerleştirildiği hastaneye hayat uçtu.

10 günlük koma sırasında McKeithen, onunla bu güne yapışan yoğun kabuslar yaşadığını söyledi.

Petrea McKeithen ile oğluyla

Bugün, McKeithen'in “tüm dünyam” olarak tanımladığı 18 aylık bir oğlu var. (Petrea McKeithen)

Haberler Digital'e, “Rüyalar veya kabuslar gibi hissetmiyorlar – anılar gibi hissediyorlar.” Dedi. “Bu kabuslar 10 günüm en zorlayıcı, acı verici yollarda tekrar tekrar ölüyordum.”

Doktorlar McKeithen'in ailesine sadece% 3'lük bir hayatta kalma şansı olduğunu söyledi – ancak oranlara karşı çekti.

E-sigara fad ateşlenirken vaping nasıl bırakılır: 6 akıllı adım atılır

YBÜ'den çıktıktan sonra, McKeithen fizik tedavi gördü ve kademeli olarak iyileşti-şimdi kronik astım ve “Vaper's akciğer” ile yaşıyor olsa da, değerlendirme (e-sigara veya vaping ürün kullanımı ile ilişkili akciğer hasarı) olarak da bilinen bir solunum durumu.

Kadın elinde vape sigara

“İnsanlar bulutları havaya uçurduğunuz için bunun sadece içeri ve çıktığını düşünüyor,” dedi McKeithen (resimde değil). “Ama bu sıvı aslında ciğerlerinize oturuyor ve aslında onları boğuyor.” (Istock)

“Her gün ilaç alıyorum,” dedi. “Çevre konusunda gerçekten dikkatli olmalıyım – ayrılmadan önce her gün hava kalitesini kontrol ediyorum ve rahat olduğum yerde ise evimi terk etmeyeceğim.”

McKeithen'in akciğerleri her türlü solunum yolu enfeksiyonuna karşı özellikle savunmasızdır.

“Kiminle etkileşime girdiğim konusunda gerçekten dikkatli olmalıyım, çünkü kimin bir hastalık taşıdığını asla bilemezsiniz” dedi.

Haberler uygulamasını almak için buraya tıklayın

“Daha önce olduğu noktaya gelirse, çok iyi nefes almamaya başladığım noktaya gelirse, hemen hastaneye kabul edilmem gerekiyor.”

“Bu sadece hayatımın geri kalanında yaşamak zorunda olduğum bir şey.”

Petrea McKeithen ile oğluyla

Oğluyla resmedilen McKeithen, Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Ailemin hayatım için dövüşmemi izlemekten ciddi travması var.” Dedi. (Petrea McKeithen)

Bugün, McKeithen'in “tüm dünyam” olarak tanımladığı 18 aylık bir oğlu var.

“Doktorlarım gerçekten endişeliydi çünkü hamile kalmam gerekmiyordu” dedi.

“Bana kürtaj için seçenekler verdiler … Ama hamileliği sürdürmek istedim çünkü her zaman anne olmak istedim. Her zaman benim hayalim oldu.”

'Buna değmez'

Ölüme yakın deneyiminden sonra McKeithen'in misyonu, özellikle genç insanlar için vapingin tehlikeleri hakkında farkındalık yaratmaktır.

“Reşit olmanız önemli değil, yine de onları alabilirsiniz – ve gerçekten dehşet verici” dedi.

“İnsanlar sizin için sigaralardan daha güvenli olduklarını düşünüyorlar. Bunu düşündüm ve ben çok yanılmışım. Gerçekten korkutucu.”

Sağlık bültenimize kaydolmak için buraya tıklayın

McKeithen, birisi vape olduğunda bir sıvı yutuyorlar.

“İnsanlar bulutları havaya uçurduğunuz için bunun sadece içeri girip çıktığını düşünüyor” dedi. “Ama bu sıvı aslında ciğerlerinize oturuyor ve aslında onları boğuyor.”

“Gençleri vaping görmek kalbimi kırıyor.”
Son zamanlarda McKeithen, bir mağazada vaping yaptığını görünce, deneyimini uyarıcı bir hikaye olarak paylaştığında bir grup genç gence yaklaştığını söyledi.

“Onlara resimlerimi gösterdim ve ben de öyle değildim” dedi. “Muhtemelen benim yerim olmadığını biliyorum, ama gerçekten gençlerdi ve sadece onları korumak istedim. Gençlerin vaping görmek kalbimi kırıyor.”

Daha fazla sağlık makalesi için ziyaret edin www.Haberler/health

Genel olarak, McKeithen, Vaping'in “buna değmez” dedi.

“Havalı değil, eğlenceli değil. Günün sonunda, geriye baktığımda, ailemin hayatım için kavga etmemi izlemekten şiddetli travması var.”

Melissa Rudy, Kıdemli Sağlık Editörü ve Haberler Digital'deki yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir. Hikaye ipuçları melissa.rudy@haberler adresine gönderilebilir.