Eğitimin tanimi nedir ?

Pullu

Global Mod
Global Mod
Eğitim Nedir? Hadi, Cevabı Birlikte Arayalım!

Selam forumdaşlar! Bugün sizi, birçoğumuzun üzerinde kafa yorduğu ama genellikle cevabını çok fazla sorgulamadığı, eğlenceli bir soruyla karşı karşıya bırakıyorum: Eğitim nedir? Hadi, bu soruyu biraz mizahi bir şekilde ele alalım. Herkesin kendine göre bir cevabı olabilir ama hepimizin içinde bir parça "eğitimci" de bulunduğuna şüphe yok! Bugün, hem erkeklerin çözüm odaklı, stratejik bakış açılarını hem de kadınların daha empatik ve ilişki odaklı bakış açılarını mizahi bir şekilde harmanlayarak bu konuda biraz kafa karıştırıcı ama bir o kadar eğlenceli bir yazı hazırladım.

O zaman hadi, sırtınızı yaslayın, rahatlayın ve eğitimin tanımını şu anlık biraz daha fazla kafa karıştırarak birlikte bulmaya çalışalım!

Eğitim Nedir? İlk Cevap: Çocukların 'Beni Bırak, Oynamak İstiyorum!' Demesi

Eğitim, hepimizin hayatına dokunmuş, bazen okullarda, bazen evde, bazen de sokakta sürpriz bir şekilde karşılaştığımız bir kavram. Ama şöyle bir düşündüğümüzde, acaba eğitim gerçekten sadece ders kitaplarından, öğretmenlerden veya okuldan mı ibaret? Hadi ama! Biz eğitim derken, aynı zamanda küçüklüğümüzde hepimizin sevdiği “sürekli neden, neden, neden” sorularına da göz kırpıyoruz, değil mi?

Gerçekten, eğitim sadece matematiksel formüllerden ibaret olsa, bizim gibi herkesin en çok zorlandığı konularda “işte şimdi anladım!” diyeceği anlar yaşanmazdı. Çocukken, mesela, “Beni bırak, bilgisayarımı açıp oyun oynamak istiyorum!” diyen bir çocuğa, belki de "Hayır, eğitim alman gerekiyor!" dediğinizde, bu bir tür eğitim anlayışının başka bir boyutudur. Eğitim, bazen eğlenceli bir şekilde hayatımızda yer edinir, değil mi?

Erkekler ve Stratejik Eğitim: 'Daha Verimli, Daha Hızlı!'

Şimdi, erkeklerin eğitim anlayışına bir bakalım. Erkekler, genellikle çözüm odaklı ve stratejik bir bakış açısına sahip olduklarından, eğitimi genellikle "optimize etme" çabası olarak görürler. Yani, "Eğitim nedir?" sorusuna cevap verirken, onlar şöyle bir şey diyebilir:

"Eğitim, süreci hızlandırarak maksimum verim elde etme sanatı!"

Bu bakış açısına göre, eğitim sadece bilgi aktarmak değil, aynı zamanda doğru zamanda doğru çözüm yollarını bulmak demektir. “Eğitim” söz konusu olduğunda, erkekler genellikle eğitimdeki hedefleri net bir şekilde belirlerler: Daha verimli olmak! Mesela, futbolu öğrenmeye başlarken “Bunu yaparak X kadar hızlı öğrenirim” diyebilirler. Yani, çocukların okulda “Eğitim sadece kitaplardan ibaret değildir!” dediği şey, aslında erkekler için çok daha stratejik bir anlam taşır. Onlar için eğitim, doğru zamanda doğru adımı atmak, sıkılmadan hızlıca çözüm bulmak demektir.

Ama şimdi biraz düşünelim: Bu eğitim anlayışı gerçekten "eğlenceli" mi? Yani, çocukların neden sormayı ve oyun oynamayı sevdiği o dünyayı unutarak, sadece verimlilik peşinden gitmek ne kadar sürdürülebilir? Hah, işte burada eğitimin o “empatik” ve “ilişki kurmaya dayalı” yönü devreye giriyor.

Kadınların Empatik Eğitim Anlayışı: ‘Eğitim, Bağ Kurma ve Anlama Sürecidir’

Kadınların eğitim anlayışı ise genellikle daha empatik ve ilişki odaklıdır. Onlar için eğitim, sadece verimli olmak değil, aynı zamanda insanları anlamak ve bağ kurmaktır. Hadi şimdi kadınların perspektifinden bakalım:

"Eğitim, birbirimizi anlamak ve büyümek için oluşturduğumuz bir yolculuk!"

Kadınlar, eğitimi daha çok bir bağ kurma, topluluk oluşturma ve insanları bir araya getirme süreci olarak görürler. Eğitim, bir insanın kendi dünyasını keşfetmesinin yanında, başkalarının dünyalarına da dokunmasıdır. Bu bakış açısına göre, eğitim sadece ders kitaplarında okunan bilgiden ibaret değildir; aynı zamanda insanların yaşam biçimlerini, değerlerini ve duygularını da anlamak gerekir. İşte bu yüzden kadınlar, bir dersin verimli olup olmadığına karar verirken, öğrencilerin birbiriyle nasıl etkileşimde bulunduklarına, gruptaki ilişkilerin ne kadar sağlam olduğuna, yani eğitimin "duygusal" etkilerine de dikkat ederler.

Örneğin, bir çocuk bir kelimeyi öğrenmeye çalışırken, sadece kelimenin anlamını öğrenmek değil, aynı zamanda o kelimenin onun dünyasındaki anlamını da keşfeder. “Eğitim” burada, sadece bir bilgi aktarmak değil, aynı zamanda bu bilgiyle duygusal bir bağ kurmak anlamına gelir. Kadınların gözünden eğitim, bazen biraz daha “büyüleyici” olabilir!

Eğitimin Evrensel Tanımı: En İyi Yolu Bulma Ama... Eğlenerek!

Evet, şimdi her iki bakış açısını da göz önünde bulundurduğumuzda, eğitim aslında yalnızca kitaplarla, sınavlarla ya da verimlilikle ilgili değil. Eğitim, bizlerin dünyayı keşfetme, insanları anlama, bağlantı kurma ve çözümleri test etme yolculuğudur. Bazen hızlıca verimli sonuçlar almayı hedeflerken, bazen de o yolculuğun tadını çıkararak birbirimize yakınlaşırız.

Eğitim, bir çözüm süreci olabilir ama bu süreçte eğlenmeyi unutmamalıyız! Çocuklar neden neden neden diye sorarken, aslında her yeni soruyla biraz daha öğreniyorlar, biraz daha büyüyorlar, biraz daha dünyayı keşfetiyorlar. Yani, belki de eğitim, en iyi şekilde eğlenerek öğrenilen bir şeydir.

Eğitim: Sonuçta Bir Oyun mu, Çözüm mü? Ya da Hepsi Bir Arada!

Peki, sizce eğitim gerçekten sadece bir strateji ve verimlilik meselesi midir? Yoksa biraz daha empatik ve ilişki odaklı bir yaklaşım mı gerektiriyor? Belki de ikisinin harmanı en iyi yol olabilir! Forumda eğitimin tanımı üzerine, kendi bakış açılarınızı ve deneyimlerinizi duymak isterim. Eğitim, sadece bilgi öğrenmekten ibaret mi? Yorumlarınızı ve eğitiminizle ilgili en komik, en eğlenceli anılarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!

Unutmayın, öğrenmek eğlencelidir!