Ölümcül kanser tipini önlemek ve tedavi etmek için gösterilen D vitamini, çalışma bulurlar

poem

New member
D vitamini, kemik sağlığını, kas gücünü ve bağışıklık fonksiyonunu arttırmak için yaygın olarak bilinir, ancak aynı zamanda kanserin önlenmesi de dahil olmak üzere bir dizi başka faydaya sahiptir.

Besinler dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma, ortak vitaminin kolorektal kanseri önlemede ve tedavi etmede etkili olduğunu göstermektedir.

Macar araştırmacıları, Vitamin'in kanser riski, bağışıklık ve iltihaplanması üzerindeki potansiyel etkilere odaklanan 1,3 milyondan fazla katılımcıyı içeren önceki 50 çalışmanın meta-analizini gerçekleştirdiler.

Otoimmün hastalığı azalttığı gösterilen yaygın vitamin

Budapeşte'deki Semmelweis Üniversitesi Doçent, PhD çalışma yazarı János Tamás Varga, Haberler Digital'e verdiği demeçte, “D vitamininin kolorektal kanserin önlenmesi ve tedavisinde kritik bir rol oynamasıdır.” Dedi.



D vitamini, kemik sağlığını, kas gücünü ve bağışıklık fonksiyonunu arttırmak için yaygın olarak bilinir, ancak aynı zamanda kanserin önlenmesi de dahil olmak üzere bir dizi başka faydaya sahiptir. (Istock)


“Araştırmamız 25-hidroksivitamin D (D vitamininin birincil formu) seviyeleri ve kanser sonuçları arasındaki güçlü korelasyonu açıkça desteklemektedir.”

Düşük D vitamini seviyeleri olan kanser hastalarında daha kötü prognozlar gösterdi.

Araştırmacılar, D vitamininin iltihabı azalttığı, kanser hücrelerinin ölümünü desteklediği, tümör büyümesini inhibe ettiği ve bağışıklık tepkisini arttırdığı gösterilmiştir.

Seviyeler çok düşük olduğunda belirli popülasyonlarda demansa bağlı D vitamini eksikliği: çalışma

Varga, “Bu mekanizmalar kolorektal kanserin patofizyolojisini önemli ölçüde etkiliyor.”

Araştırmaya göre, önlemeye ek olarak, D vitamini takviyesinin de ileri evre kolorektal kanseri olan hastalar arasında sağkalım oranlarını iyileştirdiği gösterilmiştir.

Vargas, “Sonuçlar, D vitamininin etkisinin dozaj, hastaların bireysel durumu ve tedavi süresi gibi faktörlere bağlı olabileceğini düşündürmektedir.”


Sabah güneşinin tadını çıkaran kişi


D vitamininin birincil kaynağı, güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmaktır. (Istock)


Amerikan Kanser Derneği (ACS) daha önce, D vitamininin özellikle kolorektal kanser olmak üzere kanser riskini düşürebileceğini düşündüren çalışmalara atıfta bulunmuştur.

ACS, “Bununla birlikte, D vitamini takviyelerinin kolorektal polip (kanser öncesi büyüme) veya kanser riskini düşürdüğünü tespit etmedi.”

“Optimal dozaj bireyin sağlık durumuna ve mevcut D vitamini seviyelerine göre uyarlanmalıdır.”
Yazarlar, araştırmanın önemli bir sınırlamasının, analize dahil edilen çalışmaların farklı D vitamini dozajları kullandığı ve hastaları kanserin çeşitli aşamalarında içerdiğidir.

Optimal dozu ve “terapötik etkinliği” doğru bir şekilde belirlemeye daha fazla araştırma çağrısında bulundular.

Amerikalılar için öneriler


“Araştırmamıza dayanarak, yüksek kolorektal kanser riski olan bireylerin D vitamini seviyelerini izlemelerini ve gerektiğinde, düşük D seviyesine sahip olanlar için 1000-4000 IU günlük D vitamini takviyesi almasını öneriyoruz.”

“Optimal dozaj bireyin sağlık durumuna ve mevcut D vitamini seviyelerine göre uyarlanmalıdır.”

Haberler uygulamasını almak için buraya tıklayın

Doktorlar için araştırmacılar, hem önleme hem de tedavi amacıyla D vitamini seviyelerini rutin olarak ölçmeyi ve desteklemeyi önermektedir.

Fekke, “D vitamini kolorektal kanserin tedavisinde ve önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır, ancak genetik faktörlerin optimal dozunu ve spesifik rolünü belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.”


Doktorda Adam


Yazarlar, araştırmanın önemli bir sınırlamasının, analize dahil edilen çalışmaların farklı D vitamini dozajları kullandığı ve hastaları kanserin çeşitli aşamalarında içerdiğidir. (Istock)


“D vitamininin moleküler mekanizmaları – onkogenlerin düzenlenmesi (kansere yol açabilecek mutasyona uğramış genler) ve tümör ilerlemesinin inhibisyonu – daha fazla bilimsel araştırma gerektirir.”

D vitamininin etkisi hastanın durumuyla yakından bağlantılı olduğundan, doktor, tedavi önerilerinin kişiselleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık bültenimize kaydolmak için buraya tıklayın

D vitamininin birincil kaynağı, güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına maruz kalmaktır.

Yağlı balıklar ve bazı mantarlar da dahil olmak üzere ACS'ye göre diyet kaynaklarından da elde edilebilir.


Süt ve portakal suyu meyve kaseleri


Süt ve bazı portakal suları ve tahıllar dahil bazı yiyecekler D vitamini ile güçlendirilmiştir. (Istock)


Yukarıdaki kaynak belirtilen, süt, bazı portakal suları ve tahıllar dahil olmak üzere D vitamini ile güçlendirilmiş gıdalar da vardır.

İnsanlar seviyelerini artırmak için D vitamini takviyeleri de alabilirler.

Daha fazla sağlık makalesi için www.Haberler/health adresini ziyaret edin.

ACS, “Çoğu Amerikalı diyetlerinde yeterli D vitamini almıyor ve birçoğunun kanlarında düşük D vitamini seviyeleri var.” Dedi.

“D vitamininin kanser riskini düşürmedeki rolü hala aktif bir araştırma ve tartışma alanı olmakla birlikte, düşük D vitamini seviyelerinden kaçınmak önerilmektedir.”



Melissa Rudy, Kıdemli Sağlık Editörü ve Haberler Digital'deki yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir. Hikaye ipuçları melissa.rudy@haberler adresine gönderilebilir.