Tatil toplantılarında duygusal yemeyi kontrol etmek için 5 ipucu

poem

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Ayrıca hesabınızla belirli makalelere ve diğer premium içeriklere özel erişim – ücretsiz.

E-postanızı girip devam düğmesine bastığınızda, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler'in Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.

Geçerli bir e.

Sorun mu yaşıyorsunuz? Buraya tıklayın.

Tatilleri aile ve arkadaşların yanında geçirmek birçok duyguyu harekete geçirebilir.

Festivaller aynı zamanda çok sayıda hoşgörülü gıdayı da içerdiğinde, duygusal yemeyi kontrol etmek zor olabilir.

California'da kurul onaylı klinik psikolog Dr. Brian Licuanan, tatillerin neşeli bir mevsim olarak tasvir edilmesine rağmen, bazıları için durum böyle olmayabilir, dedi.

SEÇİM YAKLAŞIRKEN STRES YEMEYE NET BİR GÖZ İHTİYACI VAR: 'YIKICI BİR DAVRANIŞ'

Haberler Digital ile yaptığı röportajda “Dışarıdaki pek çok insan için yılın bu kısmı duygusal açıdan çok üzücü” dedi.

“Geçmişte bir kayıp yaşamış olabilirler ya da evliliklerinde bir sorun yaşanmış olabilir… belki de tıbbi bir durumla karşı karşıyadırlar.”



Bir psikolog, insanların “rahat yemek” yoluyla stresle başa çıkma eğiliminde olduklarını söyledi. (iStock)


Licuanan, tatillerin ailesi olmayanlar için yalnızlık zamanı olabileceğini, aynı zamanda madde bağımlılığıyla mücadele eden insanlar için “çalkantılı” bir dönem olabileceğini belirtti.

“Rahatlatıcı yemek yemenin” insanların stresle başa çıkma yollarından biri olduğunu söyledi.

CDC'NİN EN SAĞLIKLI SEBZELERİNİ DİYETİNİZE GİZLEMENİN 5 YOLU

“Stres seviyeleri arttığında, [look] bunu yatıştırmak için” dedi.

“Yiyeceklerin bol olduğu tatil sezonunda bu durum işleri biraz daha zorlaştırıyor.”


Noel'de yemek masasında yalnız düşünen kadın


Bir uzman, tatillerin bazı kişilerde stres düzeylerini, izolasyonu ve depresyonu artırabileceği konusunda uyardı. (iStock)

Duygusal yemeyi engellemenin 5 yolu


Kaliforniya'da ünlü bir beslenme uzmanı ve uzun ömürlü sağlıklı yaşam uzmanı olan Serena Poon, tatillerde duygusal yemeyi dizginlemek için aşağıdaki yolları önerdi.

1. Duyguları kabul edin ve farkındalık pratiği yapın


Poon'a göre, duygusal arzuların temel nedenlerini tanımak ve dikkatli alışkanlıklar uygulamak, ayartmalara yardımcı olabilir.

Haberler Digital'e bir röportaj sırasında “Duyguları bastırmak fiziksel belirtilere yol açabilir, çünkü vücudumuzun bizimle iletişim kurma şekli duygulardır” dedi.

ULTRA İŞLENMİŞ GIDALAR, EN BÜYÜK RİSK ALTINDA OLAN AMERİKA'NIN BESLENMESİNİN %60'INI OLUŞTURUYOR

Poon, “Araştırmalar, kronik stresin kortizol düzeylerini artırabildiğini, bunun da yalnızca şekerli veya rahatlatıcı yiyeceklere olan isteği artırmakla kalmayıp aynı zamanda hormonal dengeyi, bağırsak sağlığını ve hatta bağışıklığı da etkilediğini gösterdi.” diye ekledi.

Uzman, stresli zamanlarda yoga veya nefes çalışması gibi temel egzersizleri denemeyi önerdi.


Üzgün kız çikolata kutusuyla masada oturuyor


Bir sağlıklı yaşam uzmanına göre “duygusal olarak dirençli” kalmak, zihinsel ve fiziksel sağlığın uzun ömürlü olmasına yardımcı olabilir. (iStock)


Poon'a göre ara sıra aşırı düşkünlük başarısızlık anlamına gelmiyor.

“Kendinize şefkat gösterin ve bir sonraki yemeğinizde sıfırlamaya odaklanın” diye tavsiyede bulundu.

“Büyük bir tatil yemeğinden sonra su için, yürüyüşe çıkın ve vücudunuzu ve zihniyetinizi sıfırlamak için protein ve lif içeren dengeli bir kahvaltı planlayın.”

2. Net niyetler belirleyin


İster sosyalleşmek ister yemek yemek olsun, bir toplantıda nasıl davranılacağı konusunda kararlı olmak, duygusal dürtüleri dizginlemeye yardımcı olabilir.

Poon, “Örneğin, her şeyin tadına bakmak yerine anlamlı sohbetler yapmaya veya en sevdiğiniz tatlıyı tatmaya odaklanın” dedi. “Niyetleri belirlemek farkındalık yaratır ve karar almayı güçlendirir.”

BESLENME UZMANLARI BU 6 'SAĞLIKLI' BESİNİN KİLO VERMEYE YARDIMCI OLMADIĞINI BELİRTTİ

Örneğin, “Patates püresi sizin zayıf noktanızsa, tabağınızda sebze ve proteine öncelik verirken suçluluk duymadan bir porsiyonun tadını çıkaracağınıza önceden karar verin” diye devam etti.

“Bu yaklaşım bilinçli hoşgörüyü teşvik ediyor ve suçluluğu azaltıyor.”


Yanan mumlar, kızarmış hindi, patates, sebze ve gülümseyen aile üyelerinin bulunduğu zarif yemek masası.


Uzmanlar insanları yemek masasında yüksek proteinli ve yüksek lifli seçeneklere ilk ulaşmaya teşvik ediyor. (iStock)

3. Susuz kalmayın ve yavaşlayın


“Gereksiz iştahı” engellemek için gün boyunca su içilmesini öneren Poon'a göre dehidrasyon sıklıkla açlıkla karıştırılabilir.

“Tatil yemeğinize daha ağır yemeklerden önce salata veya sebze çorbasıyla başlayın” diye önerdi. “Bir bardak su veya bitki çayı ile eşleştirin.”


Partide su dökmek


Dehidrasyon sıklıkla açlıkla karıştırılabildiğinden, uzmanlar iştahı bastırmaya yardımcı olmak için gün boyunca su içilmesini önermektedir. (iStock)


Poon ayrıca, istek duyulduğunda duraklamayı ve üç yavaş, derin nefes almayı da önerdi.

“Alışkanlık nedeniyle tatlı masasına çekildiğinizi hissediyorsanız, bir anlığına durun ve derin nefes alarak sizi motive eden şeyin açlık mı yoksa stres mi olduğunu değerlendirin” tavsiyesinde bulundu.

“Lokmalar arasında çatalınızı bırakın, iyice çiğneyin ve yemeğinizin tatlarına ve dokusuna odaklanın.”
“Bu basit hareket, parasempatik sinir sistemini harekete geçirerek stresi hafifletiyor ve daha bilinçli yiyecek seçimlerine olanak tanıyor.”

Poon, yavaş ve dikkatli yemek yeme alışkanlığının, yemeğinizin tadını çıkarırken vücudunuzun tokluk hissini kaydetmesine olanak sağladığını ekledi.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN

“Lokmalar arasında çatalınızı bırakın, iyice çiğneyin ve yemeğinizin tatlarına ve dokusuna odaklanın” diye tavsiyede bulundu.

“Bu yalnızca deneyiminizi geliştirmekle kalmıyor, aynı zamanda iştahınızı düzenlemenize de yardımcı oluyor.”

4. Yemek dışı kutlamalar veya sağlıklı alternatifler sunun


Poon, tatillerin sadece yemek etrafında dönmesi gerekmediğini belirtti.

Bunun yerine, dekorasyon, oyun oynamak, gönüllülük yapmak veya sevdiklerinizle kaliteli zaman geçirmek gibi yiyecek dışı ödülleri ve etkinlikleri keşfetmeyi teşvik etti.


aile üyesi yemek masasında ailesine Şükran Günü pastası servis ediyor.


Uzmanlar, tatil için daha düşük kalorili yemekler hazırlamanın daha az suçluluk duygusuna yol açacağını öne sürüyor. (iStock)


Poon ayrıca patates veya az şekerli tatlılar yerine karnabahar püresi gibi geleneksel tatil yemeklerinin daha sağlıklı versiyonlarını getirmeyi de önerdi.

“Geleneksel tarifleri daha sağlıklı seçeneklerle değiştirmek, hoşgörü ile beslenmeyi dengelemeye yardımcı olabilir” dedi.

5. Uykuya ve kişisel bakıma öncelik verin


Poon, uyku yoksunluğunun açlık hormonunu (ghrelin) artırabildiğini ve tokluk hormonu olan leptini azaltabildiğini, bunun da iştahlara direnmeyi zorlaştırabildiğini belirtti.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

“Kaliteli ve onarıcı uykuyu hedefleyin” diye önerdi. “Kötü uyku, artan kalori alımıyla ve yüksek yağlı, yüksek şekerli yiyeceklere duyulan istekle bağlantılı.”

Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: Haberler/health

“Yemeye bilinçli bir yaklaşım geliştirerek, şükran ve öz bakımı birleştirerek ve duygusal arzuların temel nedenlerini ele alarak, tatil sezonunun tadını denge ve neşe içinde çıkarabilirsiniz.”

Uzman, duygusal yemenin mükemmellikle ilgili olmadığını, ancak “bedeniniz ve duygularınızla sürdürülebilir, şefkatli bir ilişki yaratmakla” ilgili olduğunu söyledi.


Yatakta patlamış mısır



Licuanan, Amerikalıları bu zamanı “insanlarla yeniden bağlantı kurmaya” ayırmaya teşvik etti.

“Gerçekten değer verdiğiniz ilişkilere ve bağlantılara geri dönün” dedi.