Araştırma bulgularına göre %100 portakal suyu içmenin sağlık açısından şaşırtıcı faydaları var

poem

New member
Saf portakal suyunun bazı beklenmedik faydaları olabilir.

Toronto Metropolitan Üniversitesi'nden araştırmacılar, yetişkinlerde şekerle tatlandırılmış içecek (SSB) veya “portakal içeceği” ile karşılaştırıldığında %100 portakal suyu içmenin iştah, yiyecek alımı ve glisemik tepki üzerindeki etkilerini araştırdı.

Çalışma Florida Narenciye Departmanı tarafından finanse edildi. Nutrients dergisinde yayınlandı ve aynı zamanda içecekle ilişkili duygular ve duyusal özellikler de araştırıldı.

ELMALAR VS. PORTAKAL: BU MEYVELERDEN HANGİSİ SİZİN İÇİN 'DAHA İYİ'?

Otuz altı “normal kilolu” yetişkine, yemekten önce %100 portakal suyu, portakal içeceği veya su içmeleri söylendi.

Araştırmacılar, %100 portakal suyu içenlerde portakal içeceğine kıyasla yiyecek ve enerji alımının daha düşük olduğunu buldu.



Araştırmanın yazarlarından Nick Bellissimo, Haberler Digital'e “Biraz portakal çok işe yarayacak gibi görünüyor” dedi. (iStock)


%100 portakal suyunun kalori telafisi %84 iken portakallı içecek %-25 idi.

(Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne göre kalori telafisi, “kişinin alımını önceki tüketimine göre ayarlayarak enerji alımının düzenlenmesidir”.)

İçecekler arasında ortalama iştah açısından önemli bir fark yoktu ancak insanların %100 portakal suyunu içtikten sonra kan şekeri seviyeleri daha düşüktü.

SUDAN NEFRET EDİYORUM? İŞTE NFL SPOR DİYETİSYENİNE GÖRE 5 SAĞLIKLI ALTERNATİF

Çalışmada “Portakal içeceği ve su kontrolüyle karşılaştırıldığında %100 portakal suyundan sonra günün geri kalanındaki kan şekeri konsantrasyonlarının daha düşük olduğu” belirtildi.

“Sonuç olarak, ön yükleme olarak %100 portakal suyu tüketimi daha yüksek kalori telafisi ve daha düşük toplam günlük EI ile sonuçlandı [energy intake]ve portakallı içecekle karşılaştırıldığında kan şekeri konsantrasyonları daha düşük.”


adam kahvaltının önünde telefonunda gezinirken elma yiyor


Araştırmacıların hipotezi, %100 portakal suyundaki flavonoidlerin şekerin sindirimini ve emilimini yavaşlattığı yönündeydi. (iStock)


Toronto Metropolitan Üniversitesi'nde beslenme fizyolojisi doçenti olan çalışmanın ortak yazarı Nick Bellissimo, Haberler Digital'e yaptığı açıklamada bulgulara tepki gösterdi.

Bellissimo, “bir dizi beslenme kılavuzunun” “tüm kaynaklardan” şeker alımının azaltılmasını tavsiye etmesine rağmen, bulguların %100 portakal suyunun faydalı olabileceğini öne sürdüğünü söyledi.

FITNESS İÇECEKLERİ: BİLİM ADAMLARI İÇERİKLERİN FAYDALARINI VE OLASI RİSKLERİNİ AĞIRLIKLA BELİRTİYOR

“Portakal suyu, serbest şekerler içermesi açısından şekerle tatlandırılmış içeceğe benzer, ancak aynı zamanda sakkaroz (birbirine bağlı fruktoz ve glikoz) içerirken aynı zamanda C vitamini ve flavonoidler de içerir” dedi.

Araştırmacıların hipotezi, portakal suyundaki flavonoidlerin şekerin sindirimini ve emilimini yavaşlatmasıydı.

Bellissimo, “Dolayısıyla SSB'de gördüğünüz gibi kan şekerinde aynı yükselişi görmüyorsunuz” dedi.


bir fabrikada şişelenmiş portakal suyu


Portakallı içecekler tüketen çalışma katılımcıları, öğle yemeğinde %100 portakal suyu içenlere göre daha fazla kalori tüketti. (iStock)


“İlginç bir şekilde, portakal suyundaki enerji bir sonraki öğünde telafi edildi – yani katılımcılar öğle yemeğindeki yiyecek alımlarını portakal suyundaki enerjiye benzer bir miktarda azalttı – oysa katılımcılar SSB'yi tükettikten sonra öğle yemeğinde daha fazla kalori aldılar. “

Bellissimo, enerji alımı ve glisemik yanıt üzerindeki bu etkinin “günün geri kalanında da devam ettiğini” doğruladı.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN

“Ve portakal suyunu tüketen katılımcılar aslında karbonhidrat alımlarını azaltarak daha az kalori tükettiler” dedi.

Bellissimo, “Biraz portakal çok işe yarayacak gibi görünüyor” diye ekledi.


portakal suyu içen kadın


Uzman bir diyetisyen, %100 portakal suyu içen kişilerin, kan şekerinin daha pozitif çıkması için onu bir miktar suyla karıştırması gerektiğini öne sürdü. (iStock)


Los Angeles'ta kayıtlı bir diyetisyen ve beslenme uzmanı olan Ilana Muhlstein araştırmaya dahil değildi ancak çalışma hakkındaki düşüncelerini Haberler Digital ile paylaştı.

“Tüm çalışmanın en önemli bulgusu, aynı kaloriye sahip bir portakal içeceği ile karşılaştırıldığında %100 portakal suyundan sonra kan şekeri konsantrasyonlarının daha düşük olmasıdır; bu da vücudun doğal şekerler ile ilave şekerler arasındaki farkı tanıyabildiğini göstermektedir.” söz konusu.

“Vücut doğal şekerler ile ilave şekerler arasındaki farkı tanıyabilir.”
Bir diyetisyen olarak Muhlstein, tıpkı çalışmada olduğu gibi, özellikle yemeklerden önce “insanları sürekli olarak su içmeye teşvik ettiğini” söyledi.

Ayrıca, “İçme suyunun kan şekeri seviyelerini düşürmede anlamlı bir etkiye sahip olduğunu unutmamak önemlidir” diye belirtti.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

“Birisi portakal suyu içmek isterse, şekerle tatlandırılmış 'portakal içeceği' yerine %100 portakal suyu içmesini ve daha olumlu bir kan şekeri sonucu elde etmek için onu biraz suyla karıştırmak için elinden geleni yapmasını öneririm.”

Haberler Digital, yorum almak için Florida Narenciye Departmanına ulaştı.

Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler.com/health.



Angelica Stabile, Haberler Digital'de yaşam tarzı yazarıdır.