Astım ve egzama osteoartrit riskini artırabilir, çalışma bulguları

poem

New member
Stanford Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırmaya göre, astımı veya egzaması olan kişilerde osteoartrit gelişme riski daha yüksek olabilir.

Ek olarak, araştırmacılar, mevcut alerji ilaçlarının, dejeneratif eklem hastalığının ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olmak için alerjik bir yolu engelleyebileceğini varsaymaktadır.

“Çalışmamızın ana çıkarımı, astım ve atopik dermatit gibi alerjik hastalıklara sahip olmak ile osteoartrit geliştirme riskinin artması arasında bir ilişki bulmamızdır.” Kuzey Kaliforniya’daki Stanford Üniversitesi İmmünoloji ve Romatoloji Bölümü’ndeki tıp, Haberler Digital’e söyledi.

Araştırma, Annals of the Rheumatic Diseases’de yayınlandı.

ARTRİTE BAĞLI DİZ AĞRISI YÜRÜMEYLE ÖNLENEBİLİR, ÇALIŞMALAR SÖYLÜYOR

Baker ve ekibi önceki bir çalışmada, alerjenlere karşı fiziksel reaksiyonları tetikleyen alerji hücreleri olan mast hücrelerinin, osteoporoza yol açabilen alerjik inflamasyona neden olabilir.

Stanford Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırmaya göre, astımı veya egzaması olan kişilerde osteoartrit gelişme riski daha yüksek olabilir. (iStock)

Bu araştırma için ekip, osteoartriti olmayan kişileri dışladı.

Ocak 2003’ten Haziran 2019’a kadar olan talep verilerini ve Ocak 2010’dan Aralık 2020’ye kadar elektronik sağlık kaydı verilerini incelediler.

Bu hastalar iki gruba ayrıldı: 1) astım ve/veya atopik dermatit tanısı olan hastaları içeren bir “maruz kalan” grup; ve 2) veri setlerinde astım veya atopik dermatit olarak kodlanmayan hastaları içeren “maruz kalmamış” grup.

Astımı veya egzaması olan kişilerde on yıl içinde osteoartrit gelişme riski %58 daha fazlaydı.

Eklemler yine de zamanla aşınarak osteoartrit olarak bilinen dejeneratif bir eklem hastalığına yol açabilir.
Bulguları tartışan bir basın açıklamasına göre, hem astımı hem de egzaması olanlarda bu risk %115’e fırladı.

Osteoartrit nedir?

Kıkırdak adı verilen güçlü ve esnek bağ dokusu, eklemleri günlük kullanımın aşınma ve yıpranmasından korur. Yine de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre eklemler zamanla aşınarak osteoartrit olarak bilinen dejeneratif bir eklem hastalığına yol açabilir.

Astımı veya egzaması olan kişilerde osteoartrit gelişme riski %58 daha fazla olabilir.
Kıkırdak parçalanmaya başladığında ve çevreleyen kemik yavaş yavaş değiştikçe, insanlar CDC’ye göre en sık ellerde, kalçalarda ve dizlerde eklem ağrısı, sertlik ve şişlik yaşayabilir.

Zamanla, günlük aktiviteleri gerçekleştirmek zorlaşabilir.

Kronik ağrı yaşam kalitesini etkileyebilir.

ORTAK EKLEM AĞRISI TEDAVİSİ ARTRİTİ DAHA KÖTÜ YAPIYOR OLABİLİR, ÇALIŞMALAR ÖNERİR

Rapora göre, artritin en yaygın şekli olan OA, Amerika Birleşik Devletleri’nde 50 milyondan fazla insanı etkiliyor.

OA’nın öncelikle bir “aşınma ve yıpranma” hastalığı olduğu düşünülse de, Baker’ın ekibi daha önce düşük dereceli inflamasyonun da bir faktör olduğunu keşfetmişti.

Eklemler zamanla aşınabilir ve osteoartrit olarak bilinen, ağrı ve sertliğe neden olan dejeneratif bir eklem hastalığına yol açabilir.

Eklemler zamanla aşınabilir ve osteoartrit olarak bilinen, ağrı ve sertliğe neden olan dejeneratif bir eklem hastalığına yol açabilir. (iStock)

Haberler Digital’e konuşan Baker, “Alerjik hastalıklarda mast hücrelerinin rolü göz önüne alındığında, alerjik hastalık öyküsü olan kişilerin OA geliştirme riskinin artabileceğini varsaydık.”

Astım, egzama prevalansı

Ulusal Sağlık Enstitülerine göre, genellikle egzama olarak adlandırılan atopik dermatit, sıklıkla kaşınan iltihaplanma, kızarıklık ve tahrişe neden olan kronik bir cilt rahatsızlığıdır.

Enflamasyonu azaltmak için bazen steroid kremler reçete edilir.

Bazı hastalar kaşıntıya yardımcı olmak için antihistaminikler alır.

Alerji hücreleri, osteoporoza yol açabilen iltihaplanmayı tetikleyebilir.
Cleveland Clinic’e göre 31 milyondan fazla Amerikalı egzamaya sahip. Bebekler arasında çok yaygındır ve bunların %10 ila %20’sini etkiler.

Amerika Astım ve Alerji Vakfı’na göre, hava yollarının iltihaplanması ve şişmesi nedeniyle nefes almada zorluğa neden olan astım, ABD’de yaklaşık 26 milyon yetişkini etkiliyor.

Bu yaklaşık her 13 kişiden birine denk gelmektedir.

çalışmanın sınırlamaları

Baker, çalışmanın ana sınırlamasının, “kusurlu” olduğunu söylediği kendi kendine bildirilen iddia verilerine dayanmasından kaynaklandığını belirtti.

Hava yollarının iltihaplanması ve şişmesi nedeniyle solunum güçlüğüne neden olan astım, ABD'de yaklaşık 26 milyon yetişkini etkiliyor.

Hava yollarının iltihaplanması ve şişmesi nedeniyle solunum güçlüğüne neden olan astım, ABD’de yaklaşık 26 milyon yetişkini etkiliyor. (iStock)

Ekip, çalışma katılımcılarının genetik eğilimlerini veya spesifik tedavilerini açıklayamadı.

Örneğin, insanlar egzama için antihistaminikler veya osteoartrit için non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) alıyor olabilir.

Önleme için gelecekteki araştırmalara ihtiyaç vardır

Baker, hastalık riskini değiştirmenin yollarını araştırmanın bu yeni çalışmanın kapsamı dışında olduğunu kaydetti.

Baker, Haberler Digital’e verdiği demeçte, “Gelecekte, bu gözlemin, alerjik yolların engellenmesinin osteoartritin önlenmesinde veya tedavisinde yararlı olup olmayacağını araştırmak için girişimsel çalışmalara yol açacağını umuyoruz.”

SAĞLIK BÜLTENİMİZE ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Bununla birlikte, başka bir veri analizinde, ekibin antihistaminik kullanımının diz osteoartriti ilerlemesinde azalma ile ilişkili olduğunu bulduğunu söyledi.

HABERLER SUNULDU

Baker, “Mast hücrelerini veya histamin gibi mast hücre ürünlerini inhibe etmeye çalışan herhangi bir sayıda ilacın bu hastalarda OA insidansını azaltacağını umuyoruz, ancak bunun ileriye dönük bir şekilde çalışılması gerekiyor” dedi.