'Beyin çürüğü' nedir? Aşırı dijital aşırı yüklemenin beynimize yaptığının ardındaki bilim

poem

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Ayrıca hesabınızla belirli makalelere ve diğer premium içeriklere özel erişim – ücretsiz.

E-postanızı girip devam düğmesine bastığınızda, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler'in Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz.

Geçerli bir e.

Sorun mu yaşıyorsunuz? Buraya tıklayın.

Oxford University Press yılın sözcüğü olarak “beyin çürümesi”ni seçti.

Kelime, “bir kişinin zihinsel veya entelektüel durumunda, özellikle önemsiz veya tartışmasız kabul edilen malzemenin (şimdi özellikle çevrimiçi içerik) aşırı tüketiminin bir sonucu olarak görülen, varsayılan bozulma” olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca: bu tür bir bozulmaya yol açması muhtemel olarak nitelendirilen bir şey. “

Bazı uzmanlar, sosyal medya ve diğer çevrimiçi içeriklerin sürekli ve sonsuz şekilde kaydırılmasının tam olarak bunu yaptığına, yani beynimizi çürüttüğüne inanıyor.

KADINLAR ERKEKLERDEN NEDEN 'ETKİYİ' ALABİLİR? UZMANLAR HİSSİN ARKASINDAKİ PSİKOLOJİYİ AÇIKLIYOR

“Durdurulamaz Beyin” kitabının yazarı, davranışsal sinir bilimci Dr. Kyra Bobinet, Haberler Digital'e beyin çürümesi ve sonuçları konusunda farkındalığın arttığını söyledi.

Bir uzmana göre, Oxford University Press'in yılın kelimesi olarak “beyin çürümesi”ni seçmesi “sorunları tespit etmek” anlamına geliyor. (iStock)

“İnsanların dikkat süreleri konusunda zorluk yaşadıkları dönem, zamanın ruhudur. Beyinlerinin bulanık olduğunu hissederler, [have] daha az konsantrasyon… Derin işler yapamazlar” dedi Kaliforniya merkezli Bobinet.

“Ve bir de bunun hemen ardından gelen bir yalnızlık salgını var çünkü ilişki kurmak dahil hiçbir şeye gerçekten odaklanamıyoruz.”

Bir kaydırmada sıkışmış

Bobinet'e göre beynin habenula adı verilen belirli bir kısmı sonsuz kaydırmada sıkışıp kalmaktan sorumlu.

Habenula, motivasyon ve karar verme de dahil olmak üzere çeşitli önemli işlevlerde yer alan beynin merkezi bir parçasıdır. Ancak etkinleştirildiğinde bu alanın “deneme motivasyonumuzu da öldürebileceğini” belirtti.

ÇALIŞMA 60'LI VEYA 70'Lİ YILLARDA DOĞANLARDA RUHSAL SAĞLIK RİSKLERİNİ BU TOKSİNLE BAĞLANTILIYOR

“Bu, bir şey yapmanız gerektiğini bildiğiniz ve bunun yerine 'kıyamet kaydırma' gibi başka bir şey yaptığınız zamanın kalbidir” dedi.

insan beyninin illüstrasyonu

Bir nörolog habenula hakkında şunları söyledi: “Burası beynimizin, açıldığında depresyonda hissettiğimiz bölgesidir. Kontrolden çıktığımızı, dürtüsel olduğumuzu, bağımlı hissettiğimizi hissederiz.” (iStock)

Bobinet, sosyal medyada gezinmenin aynı zamanda “bağlantıyı kesmenin” ve uzun bir günün ardından beyni dinlendirmenin bir yolu olduğunu söyledi. Bu habenulanın kontrol ettiği bir “kaçınma davranışıdır”.

UZMAN, AŞIRI SOSYAL MEDYA KULLANIMININ MADDE KULLANIMI İLE AYNI ETKİLERE SAHİP OLDUĞUNU SÖYLÜYOR

“Ne zaman bir şeyden kaçınsanız, beynin bu bölgesinin açık olduğunu bilirsiniz” dedi.

Bobinet, sosyal medya bağımlılıklarının bu şekilde oluşabileceği konusunda uyardı; çünkü beynin bu kısmı kaydırmayı durdurmayı “çok acı verici” hale getirebilir.

Genç kadın cep telefonuna bakarak kötü haber aldı

Bir uzman, “Bunun hemen ardından gelen bir yalnızlık salgını var, çünkü ilişki kurmak dahil hiçbir şeye gerçekten odaklanamıyoruz” dedi. (iStock)

Sinir bilimci, bunun “tehlikeli” bir motivasyon kaybına yol açabileceği konusunda uyardı.

Haberler Digital'e “Hepimizin hayatlarımızı yaşamak, kendimizle gurur duymak, kendimize güvenmek ve istediğimizi elde etmek için motivasyona ihtiyacı var” dedi.

Beyin çürümesi nasıl önlenir

Bobinet'e göre beyin çürümesini önlemek için herkese uyan tek bir çözüm yok.

Anahtarın, birey için en iyi neyin işe yaradığını öğrenmek olduğunu söyledi ve bunun “ince ayarlamalar, düzeltmeler ve ilerledikçe ayarlamalar” içerdiğini söyledi.

“İnsanlar çok dayanıklıdır” diye ekledi. “Vücudumuz hakkındaki gerçeği öğrendiğimizde bu konuda bir şeyler yapabiliriz.”

Telefon ekranında sosyal medya uygulamaları

Bir sinir bilimci, sosyal medyada gezinmenin “bağlantıyı kesmenin” ve uzun bir günün ardından beyni dinlendirmenin bir yolu olduğunu, bunun da bir “kaçınma davranışı” olduğunu söyledi. (iStock)

Los Angeles'taki Newport Healthcare'de sağlıklı cihaz yönetimi ulusal danışmanı Dr. Don Grant, cihaz üreticilerine ve içerik üreticilerine, kullanıcıları cihazlarına bağlı tutmaları konusunda çağrıda bulundu.

“Bu algoritmaları yaratan ve aynı zamanda limbik sistemimizden yararlanan yaratıcılar çok akıllılar; [way] Haberler Digital'e yaptığı açıklamada, kumar makinelerini yaratanların bunu yaptığını söyledi. “Kolu çekin… Ne elde edeceğinizi asla bilemezsiniz.”

'YATAK ÇÜRÜYÜŞÜ' KİŞİSEL BAKIMDIR, BAZILARI ıSRAR EDİYOR AMA RUH SAĞLIĞI UZMANI SOSYAL MEDYA TRENDİ İLE İLGİLİ UYARILARI PAYLAŞIYOR

Grant, hayal gücü de dahil olmak üzere “bazı şeylerin ölmesinden” endişe duyduğunu söyledi.

“Artık hiçbir şeyi hayal etmemize gerek yok” dedi. “Cihazlarımızı her seferinde elimize alıyoruz. Hafıza konusunda endişeleniyorum. Eğitim konusunda endişeleniyorum.”

Grant, çocuklardan sık sık herhangi bir gecede sekiz saatlerini kaydırarak ve video izleyerek geçirdiklerini ve bunun da “uyku hijyenlerini bozduğunu” duyduğunu söyledi.

Telefonlarını kullanarak birlikte oturan genç arkadaş grubu

Uzmanlardan biri, çocuklardan sık sık, herhangi bir gecede sekiz saatlerini kaydırarak ve video izleyerek geçirdiklerini ve bunun da “uyku hijyenlerini bozduğunu” duyduğunu söyledi. (iStock)

“Ben de 'Tamam, bana hatırladığın bir videoyu anlatır mısın?' diyorum. Henüz gördüklerini gerçekten hatırlayabilen bir çocuğum olmadı.”

“Beyin maddemiz azalıyor, anılarımız azalıyor [and] Grant, dikkat süremizin azaldığını belirtti.

“Hafıza konusunda endişeleniyorum. Eğitim konusunda endişeleniyorum.”
Uzman, özellikle çocuklar için “sonsuz, dipsiz” içeriğin “kıyamet parşömeni” içinde sıkışıp kalmaması için bazı ipuçları verdi.

İnternet “sonsuza kadar arşivlendiğinden” Grant, “FOMO”nun veya fırsatları kaçırma korkusunun çevrimiçi kalmak için geçerli bir neden olmadığını belirtti.

Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: Haberler/health

“Belki Tatil için bir arkadaşınıza telefon edin veya büyükannenize FaceTime yapın” diye önerdi.

Grant ayrıca insanları çevrimiçi zaman geçirme konusunda daha stratejik olmaya ve bunun %80'ini “anlamlı, meşru” içeriğe ve %20'sini eğlenceye ayırmaya çağırıyor.

anne ve genç kız çikolatalı kurabiyelerle dolu tepsinin fotoğrafını çekiyor

Bir uzman, insanları çevrimiçi zaman geçirme konusunda daha stratejik davranmaya ve bunun %80'ini “anlamlı, meşru” içeriğe ve %20'sini eğlenceye ayırmaya çağırıyor. (iStock)

Grant, “Dijital hijyen ve refah için sınırlar koyabilir, erişimi engelleyebilirsiniz” dedi. “Özellikle aileler için evinizde teknolojiden uzak zamanlar ve bölgeler belirleyin.”

“Dışarı çıkın, bir kasınızı hareket ettirin… hafıza oyunları oynayın, entelektüel açıdan zorlayıcı veya eğitici oyunlar oynayın.”

SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN

Uzman ayrıca, harcanan zamanın kalitesini ölçmeye yardımcı olmak için insanları kaydırdıktan sonra kendilerine birkaç soru sormaya teşvik ediyor.

Bunlar şunları içerebilir: “Bana ne kadar süre çevrimiçi olduğunuzu söyleyebilir misiniz? İstediğinizden daha fazla zaman mı geçirdiniz? Kendinizi daha iyi hissettiniz mi?”

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Grant ekledi: “Sanal yaşam tehlikesi ve boş zamanımızı nasıl kullandığımız konusunda algılanan bir tehlike var; bunun sonunda, kendiniz hakkında gerçekten iyi hissediyor musunuz?”