YENİArtık Haberler makalelerini dinleyebilirsiniz!
Washington Üniversitesi'nden yeni bir meta-analiz, işlenmiş gıdaların tüketilmesinin güvenli olmadığını göstermektedir.
Araştırmacılar, bu gıdaların belirli miktarları ile yaygın kronik hastalıklar arasındaki bağlantıyı ölçmek için 77 farklı çalışmayı analiz ettiler.
Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Küçük miktarlarda işlenmiş et, şekerli içecekler ve trans yağ asitlerinin alışılmış tüketimi, tip 2 diyabet, iskemik kalp hastalığı ve kolorektal kanser geliştirme riskinin artmasıyla bağlantılıdır.” Dedi.
Ev yapımı Vs. İşlenmiş Gıdalar: Çalışmaların Daha Sağlıklı Olduğunu Düşündüğümüz Zorluklar
“Bu gıda gruplarının güvenli bir alışkanlık tüketimi yoktur, bu nedenle günlük diyetimize dahil edilmemeleri gerekir.”
Özellikle işlenmiş etler için araştırmacılar, günde 0.6 ila 57 gram gibi az yemenin tip 2 diyabet geliştirme olasılığının% 11'ine bağlı olduğu sonucuna varmışlardır.
Washington Üniversitesi'nden yeni bir meta-analiz, işlenmiş gıdaların tüketilmesinin güvenli olmadığını göstermektedir. (Istock)
Çalışma, günde 0.78 ila 55 gram arasında tüketmenin, kolorektal kanser riskinde% 7'lik bir artışla ilişkili olduğunu buldu.
(Neredeyse tamamen işlenmiş etten oluşan bir sosisli sandviç yaklaşık 50 gramdır.)
Araştırmacılar ayrıca şekerle tatlandırılmış içeceklerin etkisini analiz ettiler ve günde 1.5 ila 390 gram arasında içmenin tip 2 diyabet riskini%8 artırabileceğini tespit ettiler.
Bu ultra yerleşmiş gıda kombinasyonlarına bağlı diyabet riski
Çalışmada, 0 ila 365 gram içecek tüketmek, iskemik kalp hastalığı riskini – en yaygın kalp hastalığı türü ve önde gelen ölüm nedeni -%2 oranında artırabilir.
Trans yağ asitleri de çalışmada analiz edildi. Doymamış yağlar, günlük enerji alımının% 0.25 ila% 2.56'sı arasında herhangi bir yerde oluşturulduğunda,% 3'lük iskemik kalp hastalığı riskine bağlanmıştır.
Bulgular 30 Haziran'da Nature Medicine dergisinde yayınlandı.
Araştırmacılar ayrıca şekerle tatlandırılmış içeceklerin etkisini analiz ettiler ve günde 1.5 ila 390 gram arasında içmenin tip 2 diyabet riskini%8 artırabileceğini tespit ettiler. (Istock)
Önceki çalışmalar, işlenmiş gıdalar ve kronik hastalık arasındaki bağlantıyı belirledi, Haile kabul etti.
“Bununla birlikte, çalışmamız daha gelişmiş bir analitik yöntem kullanarak en son çalışmalarla olan ilişkinin şeklini değerlendirdi ve kanıtların gücünü objektif olarak değerlendirdi.”
Yeme alışkanlıklarınız hakkında kanınız sessizce ortaya çıkarıyor
“Analizimiz, en güçlü ilişkinin bir porsiyon veya daha azına eşdeğer daha düşük maruz kalma seviyelerinde gözlemlendiğini gösterdi, bu da bu gıda maddelerini herhangi bir miktarda düzenli olarak tüketmenin olumsuz sağlık sonuçları riskini arttırdığını ima etti.”
Araştırmacılar diyetin “kişisel bir seçim” olduğunu ve bazılarının gıda seçimlerinde sınırlı olabileceğini kabul etse de, işlenmiş gıdaların tüketimini sınırlandırmayı veya ortadan kaldırmayı öneriyorlar.
Araştırmacılar, günde 0.6 ila 57 gram kadar az yemenin tip 2 diyabet geliştirme olasılığının% 11'ine bağlı olduğu sonucuna varmışlardır. (Istock)
Haile, Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Bulgularımız, WHO ve CDC dahil olmak üzere yaygın olarak önerilenleri destekliyor: İşlenmiş etler, şekerli içecekler ve yapay trans yağların tüketiminden kaçının veya mümkün olan minimum seviyeden azaltın.”
Diyerek şöyle devam etti: “Bu yiyecekleri düzenli olarak az miktarda tüketen bireyler, kronik hastalık riskinin artmasının farkında olmalıdır.”
Potansiyel sınırlamalar
Haile, bu çalışmanın ana sınırlamaları diyet alım değerlendirmesi ile ilişkilidir.
Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Dahil edilen çalışmaların neredeyse tamamı, alımı değerlendirmek için gıda frekansı anketleri kullandı, bu da öncelikle katılımcıların uzun vadeli alımları geri çağırmasında yaşanan zorluklar nedeniyle ölçüm hataları getirebilir.”
Analize dahil edilen birkaç çalışma sadece çalışmanın başlangıcında tüketime baktı – Haile, “çalışma katılımcılarının gelecekteki diyet alışkanlıklarını doğru bir şekilde yansıtmayabilecek” belirtti.
Trans yağ asitleri, günlük enerji alımının% 0.25 ila% 2.56'sı arasında herhangi bir yerde oluşturulduğunda,% 3'lük iskemik kalp hastalığı riskine bağlanmıştır. (Istock)
Ayrıca, çalışma sadece her diyet risk faktörü için sınırlı bir dizi sağlık sonucuna baktı.
Haile, “Sonuç olarak, çalışmamız bu gıdalarla ilişkili toplam sağlık kaybını hafife alabilir.” Dedi.
Diyerek şöyle devam etti: “Ayrıca, kanıtları güçlendirmek ve belirsizliği azaltmak için hala yüksek kaliteli araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu ima eden mevcut literatürde önemli farklılıklar gözlemledik.”
Uzmanlar uyarılardan bahsediyor
Harvard tarafından eğitilmiş bir klinik araştırmacı ve metabolik sağlık eğitimcisi olan Dr. Nick Norwitz, çalışmanın daha yüksek işlenmiş et alımı ve daha kötü sağlık sonuçları arasında “nispeten tutarlı bir ilişki” gösterdiğini, ancak bazı uyarılara işaret ettiğini kabul etti.
Haberler uygulamasını almak için buraya tıklayın
Çalışmaya dahil olmayan Norwitz, Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Bunlar dernekler – mutlaka nedensel ilişkiler değil,” dedi.
Ayrıca, araştırmacıların kendilerinin kabul ettiği gibi, kanıtların kalitesi “zayıf” olarak derecelendirildi.
Sağlık bültenimize kaydolmak için buraya tıklayın
İşlenmiş etin kötü sağlık sonuçlarına katkıda bulunabilmesi “kesinlikle mümkün” olsa da, Norwitz meta-analiz iddialarını doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.
“Günün sonunda, ofis çörek veya şişe soda neredeyse kesinlikle bir dilim şarküteri Türkiye'den daha fazla metabolik hasar yapıyor.”
Neredeyse tamamen işlenmiş etten oluşan bir sosisli sandviç yaklaşık 50 gramdır. (Istock)
Amerikan Et İşlemcileri Derneği'nden (AAMP) bir sözcüsü, aşağıdaki açıklamayı çalışma ile ilgili Haberler Digital'e gönderdi.
“Biz okumadık [full] ancak makaledeki özet, iddiaların 'zayıf ilişkiler veya tutarsız girdi kanıtları' yansıttığını ve daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu belirtmektedir. Makalenin 'işlenmiş et' nasıl tanımladığını veya araştırmacıların ette bulunan besin ve proteinin kanıtlanmış faydalarına karşı sözde riskleri tartmaları durumunda bilmek istiyoruz.
Daha fazla sağlık makalesi için ziyaret edin www.Haberler/health
Çalışmada, araştırmacılar işlenmiş eti “sigara içme, kürleme, tuzlama veya kimyasal koruyucuların eklenmesi ile korunan herhangi bir et” olarak tanımladılar.
Haberler Digital ayrıca yorum için Beslenme ve Diyetetik Akademisi ve ABD Tarım Bakanlığı'na (USDA) ulaştı.
Melissa Rudy, Kıdemli Sağlık Editörü ve Haberler Digital'deki yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir. Hikaye ipuçları melissa.rudy@haberler adresine gönderilebilir.
Washington Üniversitesi'nden yeni bir meta-analiz, işlenmiş gıdaların tüketilmesinin güvenli olmadığını göstermektedir.
Araştırmacılar, bu gıdaların belirli miktarları ile yaygın kronik hastalıklar arasındaki bağlantıyı ölçmek için 77 farklı çalışmayı analiz ettiler.
Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Küçük miktarlarda işlenmiş et, şekerli içecekler ve trans yağ asitlerinin alışılmış tüketimi, tip 2 diyabet, iskemik kalp hastalığı ve kolorektal kanser geliştirme riskinin artmasıyla bağlantılıdır.” Dedi.
Ev yapımı Vs. İşlenmiş Gıdalar: Çalışmaların Daha Sağlıklı Olduğunu Düşündüğümüz Zorluklar
“Bu gıda gruplarının güvenli bir alışkanlık tüketimi yoktur, bu nedenle günlük diyetimize dahil edilmemeleri gerekir.”
Özellikle işlenmiş etler için araştırmacılar, günde 0.6 ila 57 gram gibi az yemenin tip 2 diyabet geliştirme olasılığının% 11'ine bağlı olduğu sonucuna varmışlardır.
Washington Üniversitesi'nden yeni bir meta-analiz, işlenmiş gıdaların tüketilmesinin güvenli olmadığını göstermektedir. (Istock)
Çalışma, günde 0.78 ila 55 gram arasında tüketmenin, kolorektal kanser riskinde% 7'lik bir artışla ilişkili olduğunu buldu.
(Neredeyse tamamen işlenmiş etten oluşan bir sosisli sandviç yaklaşık 50 gramdır.)
Araştırmacılar ayrıca şekerle tatlandırılmış içeceklerin etkisini analiz ettiler ve günde 1.5 ila 390 gram arasında içmenin tip 2 diyabet riskini%8 artırabileceğini tespit ettiler.
Bu ultra yerleşmiş gıda kombinasyonlarına bağlı diyabet riski
Çalışmada, 0 ila 365 gram içecek tüketmek, iskemik kalp hastalığı riskini – en yaygın kalp hastalığı türü ve önde gelen ölüm nedeni -%2 oranında artırabilir.
Trans yağ asitleri de çalışmada analiz edildi. Doymamış yağlar, günlük enerji alımının% 0.25 ila% 2.56'sı arasında herhangi bir yerde oluşturulduğunda,% 3'lük iskemik kalp hastalığı riskine bağlanmıştır.
(WebMD'ye göre trans yağ örnekleri kraker, kurabiye, pişmiş ürünler, dondurulmuş pizza, kahve kreması, soğutulmuş hamur ürünleri ve sebze kısaltmaları ve bazı çubuk margarinleri içerir. Bazı fast foodlar da içerir.)Diyerek şöyle devam etti: “Bu gıda gruplarının güvenli bir alışkanlık tüketimi yok.”
Bulgular 30 Haziran'da Nature Medicine dergisinde yayınlandı.

Araştırmacılar ayrıca şekerle tatlandırılmış içeceklerin etkisini analiz ettiler ve günde 1.5 ila 390 gram arasında içmenin tip 2 diyabet riskini%8 artırabileceğini tespit ettiler. (Istock)
Önceki çalışmalar, işlenmiş gıdalar ve kronik hastalık arasındaki bağlantıyı belirledi, Haile kabul etti.
“Bununla birlikte, çalışmamız daha gelişmiş bir analitik yöntem kullanarak en son çalışmalarla olan ilişkinin şeklini değerlendirdi ve kanıtların gücünü objektif olarak değerlendirdi.”
Yeme alışkanlıklarınız hakkında kanınız sessizce ortaya çıkarıyor
“Analizimiz, en güçlü ilişkinin bir porsiyon veya daha azına eşdeğer daha düşük maruz kalma seviyelerinde gözlemlendiğini gösterdi, bu da bu gıda maddelerini herhangi bir miktarda düzenli olarak tüketmenin olumsuz sağlık sonuçları riskini arttırdığını ima etti.”
Araştırmacılar diyetin “kişisel bir seçim” olduğunu ve bazılarının gıda seçimlerinde sınırlı olabileceğini kabul etse de, işlenmiş gıdaların tüketimini sınırlandırmayı veya ortadan kaldırmayı öneriyorlar.

Araştırmacılar, günde 0.6 ila 57 gram kadar az yemenin tip 2 diyabet geliştirme olasılığının% 11'ine bağlı olduğu sonucuna varmışlardır. (Istock)
Haile, Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Bulgularımız, WHO ve CDC dahil olmak üzere yaygın olarak önerilenleri destekliyor: İşlenmiş etler, şekerli içecekler ve yapay trans yağların tüketiminden kaçının veya mümkün olan minimum seviyeden azaltın.”
Diyerek şöyle devam etti: “Bu yiyecekleri düzenli olarak az miktarda tüketen bireyler, kronik hastalık riskinin artmasının farkında olmalıdır.”
Potansiyel sınırlamalar
Haile, bu çalışmanın ana sınırlamaları diyet alım değerlendirmesi ile ilişkilidir.
Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Dahil edilen çalışmaların neredeyse tamamı, alımı değerlendirmek için gıda frekansı anketleri kullandı, bu da öncelikle katılımcıların uzun vadeli alımları geri çağırmasında yaşanan zorluklar nedeniyle ölçüm hataları getirebilir.”
Analize dahil edilen birkaç çalışma sadece çalışmanın başlangıcında tüketime baktı – Haile, “çalışma katılımcılarının gelecekteki diyet alışkanlıklarını doğru bir şekilde yansıtmayabilecek” belirtti.

Trans yağ asitleri, günlük enerji alımının% 0.25 ila% 2.56'sı arasında herhangi bir yerde oluşturulduğunda,% 3'lük iskemik kalp hastalığı riskine bağlanmıştır. (Istock)
Ayrıca, çalışma sadece her diyet risk faktörü için sınırlı bir dizi sağlık sonucuna baktı.
Haile, “Sonuç olarak, çalışmamız bu gıdalarla ilişkili toplam sağlık kaybını hafife alabilir.” Dedi.
Diyerek şöyle devam etti: “Ayrıca, kanıtları güçlendirmek ve belirsizliği azaltmak için hala yüksek kaliteli araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu ima eden mevcut literatürde önemli farklılıklar gözlemledik.”
Uzmanlar uyarılardan bahsediyor
Harvard tarafından eğitilmiş bir klinik araştırmacı ve metabolik sağlık eğitimcisi olan Dr. Nick Norwitz, çalışmanın daha yüksek işlenmiş et alımı ve daha kötü sağlık sonuçları arasında “nispeten tutarlı bir ilişki” gösterdiğini, ancak bazı uyarılara işaret ettiğini kabul etti.
Haberler uygulamasını almak için buraya tıklayın
Çalışmaya dahil olmayan Norwitz, Haberler Digital'e verdiği demeçte, “Bunlar dernekler – mutlaka nedensel ilişkiler değil,” dedi.
Ayrıca, araştırmacıların kendilerinin kabul ettiği gibi, kanıtların kalitesi “zayıf” olarak derecelendirildi.
Araştırmacı, “Bu büyük çalışmaların belirli güçlü yönleri olsa da, temel bir zayıflık, tek bir kategoride birçok farklı yiyecekleri bir araya getirmeleridir.” “Etleri işlemek için çeşitli yollar var ve hepsi aynı biyolojik sonuçlara sahip olmayacak.”Diyerek şöyle devam etti: “Günün sonunda, ofis çörek veya şişe soda neredeyse kesinlikle bir dilim şarküteri Türkiye'den daha fazla metabolik hasar yapıyor.”
Sağlık bültenimize kaydolmak için buraya tıklayın
İşlenmiş etin kötü sağlık sonuçlarına katkıda bulunabilmesi “kesinlikle mümkün” olsa da, Norwitz meta-analiz iddialarını doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.
“Günün sonunda, ofis çörek veya şişe soda neredeyse kesinlikle bir dilim şarküteri Türkiye'den daha fazla metabolik hasar yapıyor.”

Neredeyse tamamen işlenmiş etten oluşan bir sosisli sandviç yaklaşık 50 gramdır. (Istock)
Amerikan Et İşlemcileri Derneği'nden (AAMP) bir sözcüsü, aşağıdaki açıklamayı çalışma ile ilgili Haberler Digital'e gönderdi.
“Biz okumadık [full] ancak makaledeki özet, iddiaların 'zayıf ilişkiler veya tutarsız girdi kanıtları' yansıttığını ve daha fazla araştırmanın gerekli olduğunu belirtmektedir. Makalenin 'işlenmiş et' nasıl tanımladığını veya araştırmacıların ette bulunan besin ve proteinin kanıtlanmış faydalarına karşı sözde riskleri tartmaları durumunda bilmek istiyoruz.
Daha fazla sağlık makalesi için ziyaret edin www.Haberler/health
Çalışmada, araştırmacılar işlenmiş eti “sigara içme, kürleme, tuzlama veya kimyasal koruyucuların eklenmesi ile korunan herhangi bir et” olarak tanımladılar.
Haberler Digital ayrıca yorum için Beslenme ve Diyetetik Akademisi ve ABD Tarım Bakanlığı'na (USDA) ulaştı.
Melissa Rudy, Kıdemli Sağlık Editörü ve Haberler Digital'deki yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir. Hikaye ipuçları melissa.rudy@haberler adresine gönderilebilir.