DSÖ ve uzmanlar hava yoluyla bulaşan hastalıkların nasıl tanımlanacağı konusunda önemli bir anlaşmaya vardı

poem

New member
  • Dünya Sağlık Örgütü ve 500 uzman, hava yoluyla bulaşan hastalıkların tanımı konusunda fikir birliğine varmıştır.
  • Gruplar, COVID-19 salgınının ilk aşamalarında yaşananlara benzer kafa karışıklığını önlemeyi amaçlıyor.
  • DSÖ, hava yoluyla bulaşan hastalıkların önlenmesini iyileştirmeye yönelik bir adımı işaret eden, tanımın ana hatlarını çizen bir belge yayınladı.
Dünya Sağlık Örgütü ve yaklaşık 500 uzman, bazı bilim adamlarının hayatlara mal olduğunu söylediği COVID-19 salgınının erken dönemlerindeki kafa karışıklığını önlemek amacıyla, bir hastalığın hava yoluyla yayılmasının ne anlama geldiği konusunda ilk kez fikir birliğine vardı.

Cenevre merkezli BM sağlık kurumu Perşembe günü konuyla ilgili teknik bir belge yayınladı. Hem kızamık gibi mevcut hastalıklar hem de gelecekteki pandemik tehditler için bu tür bulaşmanın nasıl daha iyi önlenebileceğine yönelik çalışmanın ilk adımı olduğunu söyledi.

Belge, “hava yoluyla” tanımlayıcısının, “su yoluyla bulaşan” hastalıklar gibi diğer terimlerle uyumlu olarak, ana bulaşma türünün havada dolaşan veya havada asılı kalan patojeni içerdiği bulaşıcı hastalıklar için kullanılabileceği sonucuna varmaktadır. disiplinler arası ve halk tarafından anlaşılmaktadır.

KİM DİREKTÖR HASTALIĞA HAZIRLIK İÇİN DÜNYA PANDEMİSİ ANTLAŞMASINI ÇAĞRIYOR X

Aralarında fizikçiler, halk sağlığı profesyonelleri ve mühendislerin de bulunduğu yaklaşık 500 uzman, geçmişte bu konu üzerinde sert bir şekilde fikir ayrılığına düşmüş olan yaklaşık 500 uzmana katkıda bulunmuştur.



Dünya Sağlık Örgütü ve yaklaşık 500 uzman, bazı bilim adamlarının hayatlara mal olduğunu söylediği COVID-19 salgınının erken dönemlerindeki kafa karışıklığını önlemek amacıyla, bir hastalığın hava yoluyla yayılmasının ne anlama geldiği konusunda ilk kez fikir birliğine vardı. (REUTERS/Denis Balibouse/Dosya Fotoğrafı)


Ajanslar, tarihsel olarak, hastalıkların havadan bulaştığını belirtmeden önce yüksek düzeyde kanıta ihtiyaç duyuyordu; bu da çok sıkı kontrol altına alma önlemleri gerektiriyordu; Yeni tanım, maruz kalma riskinin ve hastalığın ciddiyetinin de dikkate alınması gerektiğini söylüyor.

Geçmişteki anlaşmazlıklar, bulaşıcı parçacıkların büyüklüklerine göre “damlacıklar” mı yoksa “aerosoller” mi olduğu etrafında yoğunlaşıyordu; yeni tanım bundan uzaklaşıyordu.

2020'de KOVİD'in ilk günlerinde yaklaşık 200 aerosol bilimcisi, DSÖ'nün insanları virüsün hava yoluyla yayılma riski konusunda uyarmadığından kamuoyu önünde şikayette bulundu. Bunun, havalandırmaya odaklanmak yerine, virüsü durdurmak için el yıkama gibi önlemlere aşırı vurgu yapılmasına yol açtığını söylediler.

Temmuz 2020 itibarıyla kurum, hava yoluyla yayılmaya ilişkin “kanıtların ortaya çıktığını” söyledi, ancak bir tanım alma sürecini başlatan o zamanki baş bilim adamı Soumya Swaminathan, daha sonra DSÖ'nün “çok daha erken” daha güçlü olması gerektiğini söyledi.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Halefi Jeremy Farrar bir röportajda yeni tanımın Kovid-19'dan daha fazlasını kapsadığını söyledi, ancak salgının başlangıcında mevcut kanıt eksikliği olduğunu ve DSÖ dahil uzmanların “iyi niyetle” hareket ettiğini ekledi. O dönemde Wellcome Trust yardım kuruluşunun başkanıydı ve İngiliz hükümetine salgınla ilgili tavsiyelerde bulunuyordu.

Farrar, tanımın tüm disiplinlerden uzmanlar arasında kabul edilmesinin, hastanelerden okullara kadar birçok farklı ortamda havalandırma gibi konular hakkında tartışmaların başlamasına olanak sağlayacağını söyledi.

Bunu, HIV veya hepatit B gibi kan yoluyla bulaşan virüslerin, prosedürler sırasında eldiven giymeyen sağlık görevlileri tarafından yayılabileceğinin anlaşılmasıyla karşılaştırdı.

Reuters'e “Ben işe başladığımda tıp öğrencileri, hemşireler, doktorlar, hiçbirimiz kan almak için eldiven takmıyorduk” dedi. “Artık eldiven giymemeniz düşünülemez. Ama bu gerçekleşti çünkü herkes sorunun ne olduğu konusunda hemfikirdi, terminoloji üzerinde anlaştılar… [The change in practice] sonra geldi.”