Araştırmacılar aşırı işlenmiş gıdalardan kaçınmanın başka bir potansiyel nedenini ortaya çıkardı.
Gut tıp dergisinde bu hafta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, işlenmiş, paketlenmiş gıdalarda sıklıkla kullanılan bitki bazlı yemeklik yağlar olan tohum yağları, kolon kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirildi.
USF'nin basın açıklamasına göre, Güney Florida Üniversitesi (USF) Sağlık ve Tampa Genel Hastanesi Kanser Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, kolon kanseri hastalarından alınan 162 tümör örneğini analiz etti.
ÇALIŞMA BULGULARINA GÖRE ERKEKLERDE KANSERDEN ÖLÜMLERİN 2050 YILINA KADAR %90'DAN FAZLA ARTMASI BEKLENİYOR
Tümörlerin iltihaplanmaya neden olan “fazla sayıda” molekül içerdiğini ve iyileştirici moleküllerin “eksikliğine” neden olduğunu buldular.
USF Sağlık Morsani Tıp Fakültesi'nde cerrahi profesörü ve TGH'de Translasyonel Araştırma ve İnovasyon merkezi direktör yardımcısı olan çalışma yazarı Dr. Timothy Yeatman, “Sağlıksız beslenmeye sahip hastaların vücutlarında iltihaplanmanın arttığı iyi biliniyor” dedi. Kanser Enstitüsü, yayında.
Yeni bir araştırmaya göre işlenmiş, paketlenmiş gıdalarda sıklıkla kullanılan bitki bazlı yemeklik yağlar olan tohum yağları, kolon kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirildi. (iStock)
“Artık bu iltihabı kolon tümörlerinin kendisinde de görüyoruz ve kanser iyileşmeyen kronik bir yara gibidir. Vücudunuz her gün ultra işlenmiş gıdalarla besleniyorsa iltihaplanma ve baskılanma nedeniyle yarayı iyileştirme yeteneği azalır. sonuçta kanserin büyümesine izin veren bağışıklık sisteminin.”
“İnflamatuar tohum yağlarına” ek olarak, ilave şekerler, doymuş yağlar, aşırı işlenmiş gıdalar ve kimyasallar gibi suçlulardan da bahsetti.
Araştırmacı, “Bir insanın bağışıklık sistemi son derece güçlü olabilir ve tümör mikro ortamını büyük ölçüde etkileyebilir; bu, sağlık ve zindelik için doğru şekilde kullanılırsa harikadır – ancak işlenmiş gıdalardaki iltihaplı lipitler tarafından bastırılmazsa bu olmaz” dedi.
Yeni bir çalışmanın ortak yazarları Dr. Timothy Yeatman ve Ganesh Halade laboratuvarda görülüyor. (Ryan Rossy)
Açıklamada, aynı araştırma ekibinin önceki çalışmalarda “dengesiz beslenmenin” kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı ve diyabet riskini de artırdığını bulduğu belirtildi.
Bu bulgulara dayanarak araştırmacılar, yukarıdaki kaynağa göre, kanserin, omega-3 yağ asitleri ve balık yağı türevleri açısından zengin, sağlıklı, işlenmemiş gıdalar kullanılarak inflamasyonu tersine çevirmeyi amaçlayan “çözüm ilacı” ile tedavi edilmesini önermektedir.
YENİ ÇALIŞMA ÖNERİLERİNE GÖRE ASPİRİN KOLOREKTAL KANSER RİSKİNİN DÜŞMESİYLE BAĞLANTILI OLABİLİR
Düzenli egzersiz ve dengeli uyku da çözüm tıbbı yaklaşımında önemli rol oynayacaktır.
Yeatman, “Bu, ilaçların ötesine geçerek doğal iyileşme süreçlerini harekete geçirerek kanser tedavisinde devrim yaratma potansiyeline sahip” dedi.
“Bu, kronik inflamasyonu ele alma ve hastalıkları başlamadan önce önleme yönünde hayati bir adım.”
Dr. Yeatman laboratuvarda tümörlerin görüntülerini inceliyor. (Ryan Rossy)
Yeni USF çalışması Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edildi.
Şu anda TGH Kanser Enstitüsü'nde, hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde çözümleyici tıbbın potansiyel faydalarını incelemek için klinik araştırmalar yürütülmektedir.
Haberler Digital, yorum almak için çalışma araştırmacılarına ulaştı.
Diyetisyenler devreye giriyor
Atlanta metropol bölgesinden gıda alerjisi diyetisyeni ve uzmanı Sherry Coleman Collins, tohum yağlarının kansere neden olduğunu öne sürmenin doğru olmadığını düşündüğünü söyledi.
UZMANLAR, SAĞLIĞINIZ İÇİN EN KÖTÜ YEMEK YAĞLARININ BUNLAR OLDUĞUNU SÖYLÜYOR
Uzman, doymuş yağların (domuz yağı ve tereyağı gibi) doymamış yağlarla (aspir yağı gibi) değiştirilmesinin sağlık açısından olumlu faydalarını gösteren “çok sayıda bilimsel literatür” olduğuna dikkat çekti.
Haberler Digital'e “Bu, Amerika'nın 1 numaralı katili olan kardiyovasküler hastalıklarda önemli bir azalmayı da içeriyor” dedi.
Bir diyetisyen, zeytinyağının Akdeniz yaklaşımının bir parçası olarak kullanıldığına dair “önemli miktarda kanıt” bulunduğunu belirterek zeytinyağı kullanılmasını önerdi. (iStock)
Ancak Collins, “Kolon kanserinin neden yükselişte olduğunu ve diyetin bu artan oranı nasıl etkilediğini daha iyi anlamaya devam ettiğimiz için izlenmesi gereken bir şey” dedi.
Diyetisyen, aşırı işlenmiş gıdalardaki tek sorunun tohum yağı olmadığını belirtti.
Collins, “Sodyum, yağ ve şeker açısından çok yüksek olma eğilimindeler” dedi. “Lif ve besin maddeleri eksik, ancak kalorileri yüksek, tadı lezzetli ama sağlığı teşvik etmiyor.”
Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health
Kolon kanseri, demans ve diğer birçok hastalık riskini azaltmak için Collins sigarayı bırakmayı, alkolü sınırlandırmayı, sağlıklı kiloyu korumayı, düzenli egzersiz yapmayı ve bol miktarda meyve, sebze ve tam tahıl içeren lif açısından zengin bir diyet yemeyi öneriyor.
Ganesh Halade, laboratuvarında, TGH Kanser Enstitüsü'nden alınan 162 tümör örneğindeki eser miktardaki lipitleri tespit etmek için son derece hassas bir analitik teknik kullanılarak görüntülendi. (Ryan Rossy)
Yemeklik yağlar açısından Collins, zeytinyağının kullanılmasını öneriyor ve zeytinyağının Akdeniz'deki beslenme yaklaşımının bir parçası olarak kullanıldığına dair “önemli miktarda kanıt” bulunduğunu belirtiyor.
Haberler Digital'e “Sızma zeytinyağı, düşük-orta ısıda pişirmede kullanılabilecek harika, çok yönlü bir yağ olabilir, tadı harikadır ve çok iyi bir yağ asidi profiline sahiptir” dedi.
SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN
“Daha yüksek ısıda pişirme için avokado ve yer fıstığı yağlarını yüksek dumanlanma noktaları ve nötr tatları nedeniyle seviyorum ve onlar da iyi yağ asidi profillerine sahip.”
Collins, Amerikan diyetinin “ne yazık ki yetersiz” olması nedeniyle araştırmacıların omega-6 yağ asitleri alımını artırma önerisine katıldı.
Bir diyetisyen, “Kolon kanserinin neden yükselişte olduğunu ve diyetin bu artan oranı nasıl etkilediğini daha iyi anlamaya devam ettiğimiz için bu, izlenmesi gereken bir şey” dedi. (iStock)
“Somon gibi yağlı balıklar en iyi kaynaktır; bunlar aynı zamanda ceviz ve chia da dahil olmak üzere bazı yemişlerde ve tohumlarda da bulunabilir, ancak balıklar kadar biyoyararlı veya emilebilir değildirler” diye ekledi.
Kanadalı bir nefrolog (böbrek uzmanı) olan Jason Fung, çalışmanın “ön hazırlık olduğunu ve kesin olmaktan uzak” olduğunu belirtti.
FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
“Bu ilginç ve makul bir hipotez, ancak kesin değil.”
Buna rağmen Fung, evde tohum yağı bulundurmadığını doğruladı.
“Evde yemek pişirirken sadece zeytinyağı ve tereyağı kullanıyorum. Neden riske giresiniz ki?”
Melissa Rudy, Haberler Digital'in kıdemli sağlık editörü ve yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir. Hikaye ipuçları melissa.rudy@haberler adresine gönderilebilir.
Gut tıp dergisinde bu hafta yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, işlenmiş, paketlenmiş gıdalarda sıklıkla kullanılan bitki bazlı yemeklik yağlar olan tohum yağları, kolon kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirildi.
USF'nin basın açıklamasına göre, Güney Florida Üniversitesi (USF) Sağlık ve Tampa Genel Hastanesi Kanser Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, kolon kanseri hastalarından alınan 162 tümör örneğini analiz etti.
ÇALIŞMA BULGULARINA GÖRE ERKEKLERDE KANSERDEN ÖLÜMLERİN 2050 YILINA KADAR %90'DAN FAZLA ARTMASI BEKLENİYOR
Tümörlerin iltihaplanmaya neden olan “fazla sayıda” molekül içerdiğini ve iyileştirici moleküllerin “eksikliğine” neden olduğunu buldular.
USF Sağlık Morsani Tıp Fakültesi'nde cerrahi profesörü ve TGH'de Translasyonel Araştırma ve İnovasyon merkezi direktör yardımcısı olan çalışma yazarı Dr. Timothy Yeatman, “Sağlıksız beslenmeye sahip hastaların vücutlarında iltihaplanmanın arttığı iyi biliniyor” dedi. Kanser Enstitüsü, yayında.
Yeni bir araştırmaya göre işlenmiş, paketlenmiş gıdalarda sıklıkla kullanılan bitki bazlı yemeklik yağlar olan tohum yağları, kolon kanseri riskinin artmasıyla ilişkilendirildi. (iStock)
“Artık bu iltihabı kolon tümörlerinin kendisinde de görüyoruz ve kanser iyileşmeyen kronik bir yara gibidir. Vücudunuz her gün ultra işlenmiş gıdalarla besleniyorsa iltihaplanma ve baskılanma nedeniyle yarayı iyileştirme yeteneği azalır. sonuçta kanserin büyümesine izin veren bağışıklık sisteminin.”
Yeatman'a göre bulgular Batı diyetinin potansiyel zararlarını vurguluyor.“Sağlıksız beslenen hastaların vücutlarında iltihaplanmanın arttığı iyi biliniyor.”
“İnflamatuar tohum yağlarına” ek olarak, ilave şekerler, doymuş yağlar, aşırı işlenmiş gıdalar ve kimyasallar gibi suçlulardan da bahsetti.
Araştırmacı, “Bir insanın bağışıklık sistemi son derece güçlü olabilir ve tümör mikro ortamını büyük ölçüde etkileyebilir; bu, sağlık ve zindelik için doğru şekilde kullanılırsa harikadır – ancak işlenmiş gıdalardaki iltihaplı lipitler tarafından bastırılmazsa bu olmaz” dedi.

Yeni bir çalışmanın ortak yazarları Dr. Timothy Yeatman ve Ganesh Halade laboratuvarda görülüyor. (Ryan Rossy)
Açıklamada, aynı araştırma ekibinin önceki çalışmalarda “dengesiz beslenmenin” kalp hastalığı, Alzheimer hastalığı ve diyabet riskini de artırdığını bulduğu belirtildi.
Bu bulgulara dayanarak araştırmacılar, yukarıdaki kaynağa göre, kanserin, omega-3 yağ asitleri ve balık yağı türevleri açısından zengin, sağlıklı, işlenmemiş gıdalar kullanılarak inflamasyonu tersine çevirmeyi amaçlayan “çözüm ilacı” ile tedavi edilmesini önermektedir.
YENİ ÇALIŞMA ÖNERİLERİNE GÖRE ASPİRİN KOLOREKTAL KANSER RİSKİNİN DÜŞMESİYLE BAĞLANTILI OLABİLİR
Düzenli egzersiz ve dengeli uyku da çözüm tıbbı yaklaşımında önemli rol oynayacaktır.
Yeatman, “Bu, ilaçların ötesine geçerek doğal iyileşme süreçlerini harekete geçirerek kanser tedavisinde devrim yaratma potansiyeline sahip” dedi.
“Bu, kronik inflamasyonu ele alma ve hastalıkları başlamadan önce önleme yönünde hayati bir adım.”

Dr. Yeatman laboratuvarda tümörlerin görüntülerini inceliyor. (Ryan Rossy)
Yeni USF çalışması Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edildi.
Şu anda TGH Kanser Enstitüsü'nde, hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde çözümleyici tıbbın potansiyel faydalarını incelemek için klinik araştırmalar yürütülmektedir.
Haberler Digital, yorum almak için çalışma araştırmacılarına ulaştı.
Diyetisyenler devreye giriyor
Atlanta metropol bölgesinden gıda alerjisi diyetisyeni ve uzmanı Sherry Coleman Collins, tohum yağlarının kansere neden olduğunu öne sürmenin doğru olmadığını düşündüğünü söyledi.
UZMANLAR, SAĞLIĞINIZ İÇİN EN KÖTÜ YEMEK YAĞLARININ BUNLAR OLDUĞUNU SÖYLÜYOR
Uzman, doymuş yağların (domuz yağı ve tereyağı gibi) doymamış yağlarla (aspir yağı gibi) değiştirilmesinin sağlık açısından olumlu faydalarını gösteren “çok sayıda bilimsel literatür” olduğuna dikkat çekti.
Haberler Digital'e “Bu, Amerika'nın 1 numaralı katili olan kardiyovasküler hastalıklarda önemli bir azalmayı da içeriyor” dedi.

Bir diyetisyen, zeytinyağının Akdeniz yaklaşımının bir parçası olarak kullanıldığına dair “önemli miktarda kanıt” bulunduğunu belirterek zeytinyağı kullanılmasını önerdi. (iStock)
Ancak Collins, “Kolon kanserinin neden yükselişte olduğunu ve diyetin bu artan oranı nasıl etkilediğini daha iyi anlamaya devam ettiğimiz için izlenmesi gereken bir şey” dedi.
Diyetisyen, aşırı işlenmiş gıdalardaki tek sorunun tohum yağı olmadığını belirtti.
Collins, “Sodyum, yağ ve şeker açısından çok yüksek olma eğilimindeler” dedi. “Lif ve besin maddeleri eksik, ancak kalorileri yüksek, tadı lezzetli ama sağlığı teşvik etmiyor.”
Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health
Kolon kanseri, demans ve diğer birçok hastalık riskini azaltmak için Collins sigarayı bırakmayı, alkolü sınırlandırmayı, sağlıklı kiloyu korumayı, düzenli egzersiz yapmayı ve bol miktarda meyve, sebze ve tam tahıl içeren lif açısından zengin bir diyet yemeyi öneriyor.

Ganesh Halade, laboratuvarında, TGH Kanser Enstitüsü'nden alınan 162 tümör örneğindeki eser miktardaki lipitleri tespit etmek için son derece hassas bir analitik teknik kullanılarak görüntülendi. (Ryan Rossy)
Yemeklik yağlar açısından Collins, zeytinyağının kullanılmasını öneriyor ve zeytinyağının Akdeniz'deki beslenme yaklaşımının bir parçası olarak kullanıldığına dair “önemli miktarda kanıt” bulunduğunu belirtiyor.
Haberler Digital'e “Sızma zeytinyağı, düşük-orta ısıda pişirmede kullanılabilecek harika, çok yönlü bir yağ olabilir, tadı harikadır ve çok iyi bir yağ asidi profiline sahiptir” dedi.
SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN
“Daha yüksek ısıda pişirme için avokado ve yer fıstığı yağlarını yüksek dumanlanma noktaları ve nötr tatları nedeniyle seviyorum ve onlar da iyi yağ asidi profillerine sahip.”
Collins, Amerikan diyetinin “ne yazık ki yetersiz” olması nedeniyle araştırmacıların omega-6 yağ asitleri alımını artırma önerisine katıldı.

Bir diyetisyen, “Kolon kanserinin neden yükselişte olduğunu ve diyetin bu artan oranı nasıl etkilediğini daha iyi anlamaya devam ettiğimiz için bu, izlenmesi gereken bir şey” dedi. (iStock)
“Somon gibi yağlı balıklar en iyi kaynaktır; bunlar aynı zamanda ceviz ve chia da dahil olmak üzere bazı yemişlerde ve tohumlarda da bulunabilir, ancak balıklar kadar biyoyararlı veya emilebilir değildirler” diye ekledi.
Kanadalı bir nefrolog (böbrek uzmanı) olan Jason Fung, çalışmanın “ön hazırlık olduğunu ve kesin olmaktan uzak” olduğunu belirtti.
Haberler Digital'e yaptığı açıklamada, “Hipotez, çok fazla tohum yağı yemenin, proinflamatuar olan çok fazla omega 6 yağına sahip olduğumuz ve inflamasyonun kansere katkıda bulunan önemli bir faktör olabileceği anlamına geldiği yönündedir” dedi.“Neden riske girelim ki?”
FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
“Bu ilginç ve makul bir hipotez, ancak kesin değil.”
Buna rağmen Fung, evde tohum yağı bulundurmadığını doğruladı.
“Evde yemek pişirirken sadece zeytinyağı ve tereyağı kullanıyorum. Neden riske giresiniz ki?”
Melissa Rudy, Haberler Digital'in kıdemli sağlık editörü ve yaşam tarzı ekibinin bir üyesidir. Hikaye ipuçları melissa.rudy@haberler adresine gönderilebilir.