Michiganlı anne: '39 yaşında felç geçirdim – uyarı işaretleri beklediğiniz gibi değildi'

poem

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Ayrıca hesabınızla belirli makalelere ve diğer premium içeriklere özel erişim – ücretsiz.

Geçerli bir e.

E-postanızı girip devam düğmesine bastığınızda, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler'in Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz. İçeriğe erişmek için e-postanızı kontrol edin ve verilen talimatları izleyin.

Sorun yaşıyorsanız? Buraya tıklayın.

Jenna Gibson, beş yıl önce bir maratona hazırlanırken sadece 39 yaşındaydı; ancak planları şuydu: bir vuruşla kısa kesildi bu neredeyse onun canını alıyordu.

Mayo Clinic tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre felçten kaynaklanan ölümlerin yaklaşık %60'ı kadınlarda meydana geliyor. Michigan'lı iki çocuk annesibaşkalarının daha bilinçli olmalarına ve sağlıklarına öncelik vermelerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Haberler Digital'e “İnmelerin genç insanlarda meydana geldiğini öğrendiğimde hikayemi paylaşmak zorunda kaldım” dedi.

KARDİYOLOGLARA GÖRE İNMELERİ ÖNLEMEK VE TESPİT ETMEK İÇİN KADIN SAĞLIĞINA 5 İPUCU

“Çoğu durumda, neye bakacağınızı biliyorsanız felç önlenebilir.”

Gibson'ın felç geçirdiği gün kendini çok iyi hissediyordu.

Jenna Gibson, beş yıl önce bir maratona hazırlanırken sadece 39 yaşındaydı; ancak neredeyse hayatına mal olacak bir felç nedeniyle planları yarıda kaldı. (Jenna Gibson)

Güzel bir gündü, iş yerinde bir sunum yapmıştı ve akşam yemeğinden sonra annesiyle birlikte dışarıda yürüyüş yapmanın tadını çıkarıyordu.

Haberler Digital'e şunları söyledi: “40. doğum günüm için Detroit Maratonu için nasıl antrenman yaptığımı konuşuyorduk ve sonra birdenbire sanki bir ton tuğlayla vurulmuşum gibi hissettim.”

KÖPEK AİLEYİ UYARIYOR, TEXAS'LI GENÇİ HAYATI TEHDİT EDEN İNMEDEN KURTARDI: 'GÖZLÜK TUTTU'

Gibson yürümeyi bıraktı ve aniden çimenlerin üzerine düştü.

Annesi ilk başta şaka yaptığını sandı. “Aslında çimlerde yatarken fotoğrafımı çekti ve 'Hadi kalk, ne yapıyorsun?' dedi.”

“Beynimin sol tarafında bir tıkanıklık olduğunu görebiliyorlardı ve aktif olarak felç geçiriyordum.”
Annesi ona yardım etti ama Gibson düz yürüyemiyordu.

“Sarhoş olduğumu hissettim; bir şeyler doğru değildi” dedi.

Öyle olsa bile Gibson, yüz sarkması, şiddetli baş ağrısı veya görme bozuklukları gibi felçle ilgili ders kitabı semptomlarından hiçbirini yaşamadı.

Jenna Gibson

Gibson çimlere ilk düştüğünde annesi onun şaka yaptığını sandı ve bu fotoğrafı çekti. Görünüşe göre Gibson felç geçirmenin ilk aşamalarındaydı. (Jenna Gibson)

Gibson'ın onun olduğunu varsaydığı yere geri dönmeyi başardılar. migrenim var. Biraz baş ağrısı ilacı alıp yattı.

“Birkaç saat sonra uyandım ve hâlâ kendimi iyi hissetmiyordum; yataktan çıkamıyordum, hareket edemiyordum” diye anımsıyordu.

TIAS VE MİNİ İNME RİSKLERİ: KARDİYOLOG UYARI İŞARETLERİNİ VE ÖNLEME İPUÇLARINI PAYLAŞIYOR

O sırada acil servise gittiler. Gibson'ın annesi sağlık ekibine kızının yürümekte zorluk çektiğini ve felç geçirmiş olabileceğini söyledi.

Gibson, “Beni kontrol ettiler, tüm testleri yaptılar ve aradıkları tipik işaretleri görmediler” dedi. “Bunun bir kısmı genç olmamdan kaynaklanıyordu.”

“Çok iyi olmasa da yürüyebiliyordum. Bazı kelimeleri söyleyebiliyordum.”
Şunları ekledi: “Yüzümde sarkma yoktu. Çok iyi olmasa da yürüyebiliyordum. Bazı sözcükleri söyleyebiliyordum.”

CT taramasının ardından tıbbi ekip Gibson'ın muhtemelen optik migren hastası olduğuna karar verdi. Ertesi sabah kendini hâlâ iyi hissetmediğinde, nörolog kontrastlı bir tarama daha yapılmasını istedi ve o zaman felç nihayet ortaya çıktı.

Jenna Gibson

Gibson, 2019'da felç geçirdiğinde eşi ve 8 ve 4 yaşlarında olan iki kızıyla birlikte fotoğraflandı. (Jenna Gibson)

“Beynimin sol tarafında bir tıkanıklık olduğunu görebiliyorlardı ve aktif olarak felç geçiriyordum” dedi.

Gibson hemen başka bir hastaneye kaldırıldı. acil beyin ameliyatı kan pıhtısını çıkarmak için.

“Açıkçası ölüm riski vardı; eğer yeterince hızlı hareket etmezsek süre sona erecekti” dedi.

DÜNYA ÇAPINDA ÖLÜM, İNME, KALP KRİZİNE YOL AÇAN YÜKSEK KAN BASINCI: 'SESSİZ KATİL' NASIL DURDURULUR?

Gibson hastaneye kaldırılırken öleceğinden ve o sırada sadece 8 ve 4 yaşında olan kızlarını veya kocasını bir daha asla göremeyeceğinden emin olduğunu söyledi.

“Çocuklarımın büyüdüğünü ve evlendiklerini asla göremeyeceğimi ya da bir tür bitkisel hayatta yaşamak zorunda kalacağımı ve bir daha asla çalışmayacağımı düşündüm.”

Jenna Gibson

Gibson, felç geçirdikten sonra iki kızıyla birlikte hastanede fotoğraflandı. İlk “görevi” kızlarına onları sevdiğini ve “Annenin iyileşeceğini” söylemekti. (Jenna Gibson)

“'Kızlarıma annemin onları sevdiğini yeterince söyledim mi? Kocam onunla ne kadar gurur duyduğumu biliyor mu?' diye düşünüyordum.”

Bildiği bir sonraki şey, Gibson'ın yoğun bakımdaki ameliyattan uyandığı ve iyileşmeye giden uzun bir yolla karşı karşıya olduğuydu.

“İlk başta hiç konuşamıyordum. Sağ tarafımı hareket ettiremiyordum. Kafamın içinde sıkışıp kalmıştım; neler olduğunu görebiliyordum ve insanların bana soru sorduğunu duyabiliyordum ama cevap veremiyordum.”

'Tanrı'nın lütfuyla'

Önümüzdeki birkaç gün içinde Gibson, yeteneklerinin yavaş yavaş geri gelmeye başladığını söyledi.

Konuşma terapisi, mesleki terapi ve fizik Tedavi – ve zamanla sağ tarafı yeniden hareket etmeye başladı.

RAPORLAR GENÇ ERİŞKİNLERDE Felç Riskinin Arttığını Ortaya Çıkarıyor

İlk “görevi” kızlarına onları sevdiğini ve “Annelerinin iyileşeceğini” söylemekti.

Birkaç hafta sonra Gibson eve döndü ve dört aylık bir süre boyunca haftada üç gün, günde üç saat ayakta tedavi tedavisine devam etti.

“En hızlı gelişmeyi ilk altı haftada gördük, sonrasında ise giderek yavaşladı” dedi.

“Her şeyi yeniden öğrenmem gerekiyordu. Ve şimdi Tanrı'nın lütfuyla her şeyi yapabiliyorum.”

Jenna Gibson

Gibson felç hakkında şunları söyledi: “'Kızlarıma annemin onları sevdiğini yeterince söyledim mi? Kocam onunla ne kadar gurur duyduğumu biliyor mu?' diye düşünüyordum.” Burada kocası ve iki kızıyla birlikte fotoğraflandı. (Jenna Gibson)

Bugün Gibson'ın vücudunun sağ tarafı hâlâ tamamen uyuşmuş durumda. Ayrıca bazen konuşurken, özellikle yorgun veya stresli olduğunda doğru kelimeleri bulmakta zorluk çektiğini söyledi.

“Ama beni görürseniz normal bir insana benziyorum” dedi.

Ve Gibson, tam bir daire çizerek nihayet geçen Ekim ayında yarı maratonu tamamlamayı başardı.

'Her saniye önemli'

Access TeleCare nöroloji şefi Dr. Annie Tsui Teksas merkezlikadınlar arasında felç yaygınlığının altını çizdi ve farkındalık çağrısında bulundu.

Gibson'ın bakımında yer almayan Tsui, Haberler Digital'e “Farklı yaş grupları ve cinsiyetler arasında çeşitli nedenlerle felç meydana gelebilir” dedi. “İnme her yaşta meydana gelse de, 20 ila 39 yaş arasındaki kadınlar erkeklere kıyasla iki kat daha fazla risk altındadır.”

İnme için birincil risk faktörleri olmakla birlikte yüksek tansiyonTsui, yüksek kolesterol, kalp hastalığı, obezite ve diyabet gibi genç yaş gruplarındaki felç nedenlerinin, tipik olarak yaşlı insanlarla ilişkili olanlardan farklı olduğunu belirtti.

Jenna Gibson

Felç teşhisi konulduktan sonra Gibson, acil beyin ameliyatı için başka bir hastaneye kaldırıldı. (Jenna Gibson)

Bunlar kalp sorunları, kan pıhtılaşma bozuklukları, genetik yatkınlıklar, damar anormallikleri veya travmayı içerebilir.

Tsui, “Hiç kimse felç riskine karşı tamamen bağışık olmasa da, daha yüksek risk altındaki bireylerin bir önleme planı geliştirmek için doktorlarıyla birlikte çalışmaları gerekir.” tavsiyesinde bulundu. “Genel olarak, bir bakımın sürdürülmesi sağlıklı yaşam tarzı Felçlerin yüzde 80'e kadar önlenebilmesi nedeniyle çok önemli.”

SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN

Tsui'ye göre mümkün olduğu kadar çabuk tedavi almak için semptomların farkında olmak çok önemli.

İnme göstergelerini tanımlamak için uygun bir araç olarak aşağıda gösterilen FAST kısaltmasının kullanılmasını önermektedir.

• Yüz (sarkıklık veya uyuşukluk)
  • Kol (zayıflık veya uyuşukluk)
  • Konuşma (geveleme veya konuşma güçlüğü)
  • 911'i arama zamanı için T
Jenna Gibson

Gibson, iyileşmesi sırasında dört ay boyunca yoğun fiziksel ve mesleki terapi gördü. (Jenna Gibson)

“Hasta acil müdahale aldığında hayatta kalma şansı ve olumlu sonuçlar en yüksek düzeydedir” tıbbi yardım“Tsui Haberler Digital'e söyledi.

Bazı felç tedavilerinin yalnızca semptomların başlamasından sonraki üç saat içinde uygulandığında etkili olduğu konusunda uyardı; kalıcı beyin hasarı veya ölüm riski her geçen dakika artıyor.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

“İnme belirtilerini tanımada dikkatli olmak ve gerekli tedavileri aramak önemlidir. tıbbi yardım ilk işarette hemen” dedi Tsui.

“Beyin hasarı, kalıcı sakatlık ve hatta ölüm riskinin azaltılmasında her saniye önemlidir.”

Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health.