Nadir görülen durum hastanın 'şeytani' yüzler görmesine neden oldu, çalışma 'görme bozukluğu' ortaya çıkardı

poem

New member
Bu içeriğe erişim için Haberler'e katılın

Ayrıca hesabınızla belirli makalelere ve diğer premium içeriklere özel erişim – ücretsiz.

Geçerli bir e.

E-postanızı girip devam düğmesine bastığınızda, Mali Teşvik Bildirimimizi içeren Haberler'in Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Politikasını kabul etmiş olursunuz. İçeriğe erişmek için e-postanızı kontrol edin ve verilen talimatları izleyin.

Sorun yaşıyorsanız? Buraya tıklayın.

Kulağa korku filmlerindeki gibi geliyor ama hastalıktan mustarip insanlar için nadir görülen bozuklukbu korkunç bir gerçek.

New Hampshire, Hannover'deki Dartmouth College'dan araştırmacılara göre prosopometamorfopsi (PMO) adı verilen bir durum yüz özelliklerinin çarpık görünmesine neden oluyor.

The Lancet'te yayınlanan bir araştırma, 58 yaşındaki bir adamın 2,5 yıl boyunca yüzleri çarpık veya “şeytani” olarak gördüğünü bildirdiğini ortaya çıkardı.

COVİD 'YÜZ KÖRLÜĞÜNE' NEDEN OLABİLİR Mİ? ÇALIŞMA MÜMKÜN OLDUĞUNU ÖNERİYOR

“Hasta, karşılaştığı her insanın yüzünde çarpıklıkların (alın, yanaklar ve çenede derin oluklar ile birlikte ciddi şekilde gerilmiş yüz özellikleri) mevcut olduğunu ancak ev veya araba gibi nesnelere bakarken herhangi bir çarpıklık bildirmediğini belirtti. “Araştırmacılar bulgulara yazdı.

Hasta, basılı kağıt veya dijital ekranlardaki iki boyutlu yüzlere bakarken aynı çarpıklıkları görmedi.



Yeni bir çalışmada 58 yaşındaki bir hasta tarafından algılanan, erkek yüzünün üst kısmı ve kadın yüzünün alt kısmındaki çarpıklıkların bilgisayarla oluşturulmuş görüntüleri. (A. Mello ve diğerleri)


Hasta yine de çarpıklıklara rağmen insanları tanıyabildiğini bildirdi.

Araştırmacılar adama bir kişinin ekranındaki bazı görüntüleri gösterdikten sonra, ondan bu görüntüleri aynı kişinin gerçek yüzüyle karşılaştırmasını istediler.

ÇALIŞMA BULGULARINA GÖRE DENEYSEL LUPUS TERAPİSİ OTOİMMÜN HASTALIĞI OLAN HASTALAR İÇİN 'HAYAT DEĞİŞTİRİCİ' OLABİLİR

Hasta, ikisi arasında algıladığı farklar hakkında geri bildirimde bulundu ve araştırmacılar, hastanın gördüklerini yakalamak amacıyla fotoğrafı düzenlemek için bilgisayar yazılımı kullandı.

Psikoloji ve Psikoloji alanında doktora öğrencisi Antonio Mello, “Süreç boyunca, hastanın yüzdeki çarpıklıklara ilişkin gerçek zamanlı algısını görselleştirmeyi başardık” dedi. beyin bilimleri Dartmouth'ta çalışma üzerinde çalışan bir basın açıklamasında.


Göz taraması


Bir nörolog, çalışmanın bulguları hakkında şunları söyledi: “Bu, beynin yüzleri görsel olarak 'görüntüleme' yönteminin ve beynin bir kişinin yüzünü tanıma yeteneğinin beynin iki farklı bölümünde meydana gelebileceğini gösteriyor.” (iStock)


New Jersey'deki Hackensack Meridian Tıp Okulu'nda nörolog ve nöroloji alanında yardımcı doçent olan Dr. Jonathan Tiu çalışmaya dahil değildi ancak bulguları gözden geçirdi.

Haberler Digital'e konuşan Tiu, “En son Lancet vaka raporunda vurgulanan hasta, büyüleyici bir şekilde, baktığı herkesi hâlâ tanıyabiliyordu” dedi.

YÜRÜYEN ÖLÜ SENDROMU VE DİĞER NADİR DURUMLAR, DOKTORLARI VE ARAŞTIRMACILARI ANLAŞTIRIYOR

“Bu, beynin yüzleri görsel olarak 'görüntüleme' yönteminin ve beynin bir kişinin yüzünü tanıma yeteneğinin, beynin iki farklı bölümünde meydana gelebileceğini gösteriyor.”

PMO hakkında bilinmesi gerekenler


Bozukluğun adı olan prosopometamorfopsi, “prosopo” (Yunanca yüz anlamına gelen prosopon kelimesi) ve algısal çarpıklıkları ifade eden “metamorfopsi” kelimesinden gelir.

Tiu, PMO'yu “çok nadir görülen bir durum” olarak tanımladı görme bozukluğu“Bu, kişinin yüz hatlarında görsel çarpıklıklar görmesine neden olur.

Uzmanlar PMO'nun nasıl oluştuğunu ve bunu kimin yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu tam olarak anlamıyor.
“Bu, birinin gözlerinin bükülmesini veya gerilmesini veya o kişinin çenesinin görsel olarak balonlaşmasını içerebilir veya hatta o kişinin dişlerinin dudaklarının üzerinde gezindiğini görmek gibi, olmaması gereken özellikleri bile görebilir” dedi.

UZUN ÖMÜR UZMANLARINDAN 10 ilgi çekici ipucuyla beyin sağlığını artırın ve zihinsel yaşlanmayı yavaşlatın

Uzmanlar PMO'nun nasıl oluştuğunu ve bunu kimin yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu tam olarak anlamıyor.

“Beyindeki yüz işleme ağlarının belirli bölümlerinde bir yaralanma olduğu düşünülüyor. felçten veya tümör, PMO semptomlarını üretebilir” dedi Tiu.


Beyin nöronları


Araştırmacılar, çalışma bulgularında PMO tanısı konulanlar arasında bir noktada yanlış teşhis konulmasının yaygın olduğunu söyledi. (iStock)


Bu durumun aynı zamanda migren veya nöbetlerin bir sonucu olarak ortaya çıktığı da bilinmektedir, ancak bazen tanımlanabilir bir neden olmadan da ortaya çıkabilir.

Nöroloğa göre PMO çok nadirdir ve belgelenmiş vaka sayısı 100'den azdır.

Dartmouth'ta psikolojik ve beyin bilimleri profesörü olan kıdemli yazar Brad Duchaine tarafından yayınlanan ayrı bir makalede belirtildiği gibi, farklı PMO türleri vardır.

“Bu, insanların sıklıkla anlamadığı bir sorundur.”
En yaygın iki türün tam yüz prosopometamorfopsi (tam yüz PMO) ve hemi-prosopometamorfopsi (hemi-PMO) olduğunu belirtti.

Çoğu vaka yalnızca birkaç gün veya hafta sürer.

Ancak bazı hastalar çarpıklıkları yıllarca görmeye devam ediyor.

ARAŞTIRMACILAR, YENİ TEDAVİLERE YOL AÇABİLECEK DÖRT BEYİN BOZUKLUĞUNUN KAYNAKLARINI BULDU

Araştırmacılar, çalışma bulgularında PMO'lu kişiler arasında bir noktada yanlış teşhis konulmasının yaygın olduğunu belirtti.

“PMO'lu birden fazla kişiden, psikiyatristler tarafından kendilerine şizofreni teşhisi konduğunu ve bu kişilere PMO takıldığını duyduk. antipsikotiklerDuchaine, açıklamasında “Durumları görme sistemiyle ilgili bir sorun olduğunda.” dedi.


Doktor ve hasta


PMO'lu 81 kişiyi inceleyen 2021 tarihli bir çalışmada yazarlar, bildirilen vakaların yarısından fazlasında tam veya neredeyse tam iyileşme olduğunu bulmuşlardır. (iStock)


“Ve PMO'lu kişilerin yüz algısıyla ilgili sorunlarını başkalarına anlatmamaları alışılmadık bir durum değil çünkü başkalarının çarpıklıkların psikiyatrik bir bozukluğun işareti olduğunu düşünmesinden korkuyorlar” diye ekledi.

SAĞLIK BÜLTENİMİZE KAYIT OLMAK İÇİN TIKLAYIN

Bu duruma sahip olanlar için, optimal tedavi Tiu, semptomun altında yatan nedene göre uyarlanması gerektiğini belirtti.

PMO'lu 81 kişiyi inceleyen 2021 tarihli bir çalışmada yazarlar, bildirilen vakaların yarısından fazlasında tam veya neredeyse tamamen iyileşme olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

Tiu, “İyileşenlerden PMO günler veya haftalar içinde hızla çözüldü” dedi.

PMO'yu içeren yüz işleme ağları, beynin genel olarak iyileşme potansiyeli iyi olan bir kısmında olabilir.
“Ancak bazı hastaların iyileşmesi yıllar aldı ve bir grup hastada semptomlarda herhangi bir iyileşme görülmedi.”

Tiu, çalışmanın yazarlarının, PMO'yu içeren yüz işleme ağlarının beynin genel olarak iyi iyileşme potansiyeline sahip bir bölümünde olabileceği sonucuna vardığını ekledi.

FOX HABER UYGULAMASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

Dartmouth araştırmacıları, bu son çalışmanın, nadir fakat etkili olan bu durum hakkında farkındalık yaratmaya yardımcı olacağını umduklarını ifade etti.

Duchaine'in de eklediği gibi, “Bu, insanların çoğunlukla anlamadığı bir sorundur.”

Haberler Digital ek yorum almak için araştırmacılarla temasa geçti.

Daha fazla Sağlık makalesi için şu adresi ziyaret edin: www.Haberler/health.