Obezite Nedir ve Nedenleri Nelerdir?

Mucahit

Member
Obezite Nedir ve Nedenleri Nelerdir?

Besin ihtiyacı anne karnından ölene kadar bizler için en önemli gereksinimlerden biridir. Doğru beslenmek için gün içerisinde aldığınız ve tükettiğiniz kalori miktarları birbirini dengelemek zorundadır.


Alınan kalori miktarı tüketilen kaloriye oranla daha fazlaysa bu noktada akla obezite gelmektedir.
Eğer dengelemiyorsa, alınan kalori miktarı tüketilen kaloriye oranla daha fazlaysa bu noktada akla obezite gelmektedir. Çünkü fazladan aldığımız kaloriler kullanılmadığında yağa dönüşecek ve obeziteyi hayatımıza davet edecektir. Kısa bir deyişle obezite için vücutta fazladan oluşan yağ birikimi diyebiliriz. Peki obezite olduğumuzu nasıl anlarız? Bunun için vücut kitle endeksine bakmak yeterli olacaktır. İndeksiniz 30’un üzerinde ise obezite kavramına yakınsınız demektir.

Obeziteyi önlemek için obezitenin nedenlerine hakim olmak en büyük adımdır. Gelelim obezitenin nedenleri nelerdir? Bunları sırayla ele alalım.

  • Yanlış ve dengesiz beslenme: sürekli dışarıdan hazır beslenmek ve susadığımızda bunu anlamayarak yemeğe yönelmek en büyük hatalarımızdan biridir.
  • Gün içerisinde yeteri kadar hareket etmemek: fiziksel aktiviteleri çoğalmak, yürüyüşü hayatınızın parçası haline getirmek ve düzenli bir spor programına uymak sizi obeziteden uzak tutacaktır.
  • Yaş: gençlik çağlarında fazla dışarıda bulunma gerekçesiyle yenilen ve içilen birçok şey zararlı olduğundan dikkatli davranmalıyız.
  • Eğitim düzeyi: obezite hakkında yeterli bilgi sahibi olmamak bu hastalığa yakalanmayı kolaylaştıracaktır. Bu yüzden gerekli bilgiler çevreye verilmelidir.
  • Hormonlarımız: bazen ne kadar dikkatli davransak da vücudumuzda yağlanmalar olabilir ve korkarız. Bu durumda doktora giderek bu durumun sebebini öğrenmeliyiz. Bazı hormonlarımız bizim kan şekerimizle oynayarak bize fazladan şişmanlatabilirler.
  • İlaçlar: Kimi ilaçlar vücut dengemizi bozabilir, bu konuyla ilgili yapılabilecek en doğru şey doktorunuz ile konuşmak olacaktır.
  • Psikoloji: insanlar genelde moralleri bozulduğunda daha çok yemek yerler ve bu da daha fazla yağ alımı demektir.