Suşi neden yapılır ?

Esprili

New member
Suşi Neden Yapılır? Bir Yolculuğun İçinden Anlatılan Forum Hikâyesi

Bunu ilk kez Tokyo’da küçük bir balık pazarının arka sokağında duydum. Yağmur yeni dinmişti, sokak taşları hâlâ ıslaktı. Bir dükkânın önünde yaşlı bir usta, elleriyle pirinci şekillendiriyor, yanındaki genç birine sessizce bir şeyler anlatıyordu. O an sadece yemek yaptıklarını sanmıştım. Sonra öğrendim ki orada yapılan şey, basit bir yemek değil; zaman, ihtiyaç ve insan ilişkilerinin birleşimiymiş.

Bu forum yazısını, o gün orada başlayan ve sonra farklı insanlarla devam eden bir hikâyenin parçalarıyla paylaşıyorum. Çünkü “suşi neden yapılır?” sorusu, sadece mutfakla ilgili değil.

---

Başlangıç: Pirincin ve Zamanın Hikâyesi

Hikâyenin merkezinde iki karakter vardı: Kenji ve Aoi.

Kenji, balık pazarında çalışan genç bir erkekti. Her şeye stratejik yaklaşırdı. Balığı nasıl daha hızlı saklayabileceğini, nasıl daha az fire vereceğini düşünürdü. Onun için suşi, bir tür “çözüm”dü: tazeliği korumanın, gıdayı değerlendirme yönteminin en iyi hali.

Aoi ise aynı pazarda ailesinin küçük tezgâhına yardım eden bir kadındı. Onun bakışı farklıydı. Balığa sadece ürün olarak değil, onu getiren denize, onu avlayan insanlara ve sofraya oturacak kişilere de bakardı. Suşi onun için bir “ilişki”ydi; doğayla ve insanla kurulan bağın bir uzantısı.

Bir gün Kenji ona şöyle dedi:

“Bu kadar hassas davranmaya gerek yok. Önemli olan ürünün bozulmaması.”

Aoi gülümsedi:

“Belki de önemli olan sadece bozulmaması değil, kime ulaştığıdır.”

---

Geçmişe Açılan Kapı: Suşinin Doğuşu

Aralarındaki bu fark, aslında suşinin tarihine kadar uzanıyordu.

Tarihsel kaynaklara göre (UNESCO Gastronomi Arşivleri ve Japon Yemek Kültürü çalışmaları), suşi ilk olarak balığın fermente pirinç içinde saklanmasıyla ortaya çıkmıştı. Amaç lezzet değil, dayanıklılıktı. Yani Kenji’nin yaklaşımı tarihsel olarak oldukça “doğruydu”.

Fakat zamanla, özellikle Edo döneminde (17–19. yüzyıl), suşi sokak yemeğine dönüştü. Pirinç artık sadece saklama aracı değil, yemeğin kendisi haline geldi. Bu dönüşümde toplumsal yaşamın hızlanması ve şehir kültürünün gelişmesi etkili oldu.

İşte burada Aoi’nin yaklaşımı devreye giriyordu: suşi artık sadece çözüm değil, paylaşım haline gelmişti.

---

İki Bakışın Çarpışması: Balık, Pirinç ve İnsan

Bir gün dükkâna yaşlı bir müşteri geldi. Sadece en taze parçayı değil, en “uyumlu” olanı istedi. Kenji hemen en iyi balığı seçti, teknik olarak kusursuzdu.

Ama Aoi durdu ve farklı bir parça önerdi.

Kenji şaşırdı:

“Bu daha az yağlı, daha az değerli.”

Aoi cevap verdi:

“Belki ama o kişi için daha dengeli bir tat bırakacak.”

O an küçük bir tartışma oldu. Kenji veriye, tazeliğe ve verimliliğe bakıyordu. Aoi ise deneyime, hissiyata ve insanın sofradaki duygusuna.

Sonunda müşteri Aoi’nin önerisini seçti. Günün sonunda geri döndü ve sadece şunu söyledi:

“Beni doyuran şey sadece tat değil, his oldu.”

---

Suşinin Asıl Nedeni: Sadece Yemek Değil

O akşam Kenji uzun süre sessiz kaldı. Sonra Aoi’ye şunu sordu:

“Peki suşi gerçekten neden yapılır?”

Aoi cevap vermeden önce uzun süre pazarın sesini dinledi. Sonra şöyle dedi:

“Çünkü insanlar sadece açlıklarını değil, birbirlerine olan uzaklıklarını da kapatmak ister.”

Bu cümle, suşinin sadece bir saklama yöntemi ya da teknik bir tarif olmadığını anlatıyordu. Aynı zamanda insan ilişkilerini kuran bir araçtı.

Antropolojik araştırmalar da bunu destekler nitelikte. (Journal of Food and Culture Studies, 2022) Japon mutfağında özellikle suşi ve benzeri yemeklerin “toplumsal bağ kurma ritüeli” olarak işlev gördüğü belirtiliyor. Yemek, sadece beslenme değil; sosyal düzenin bir parçası.

---

Denge Noktası: Strateji ve Empatinin Buluşması

Zamanla Kenji ve Aoi birbirlerinin yaklaşımını tamamen reddetmek yerine, harmanlamaya başladı.

Kenji artık balığı seçerken sadece tazeliğe değil, sofradaki kişiye de bakıyordu.

Aoi ise duygusal seçimlerinin yanında teknik dengeyi de hesaba katıyordu.

Bir gün birlikte hazırladıkları suşi tabağı, pazardaki küçük bir etkinlikte sunuldu. İnsanlar sadece tat için değil, hikâyesi için de o tabağı konuştu.

Bir müşteri şunu söyledi:

“Bu suşi sadece hazırlanmış değil, düşünülmüş.”

---

Forum Soruları: Sizce Suşi Ne İçin Yapılır?

Buradan sonrası aslında tartışmaya açık:

Suşi sadece tarihsel bir saklama yöntemi mi, yoksa kültürel bir bağ mı?

Bir yemek hazırlanırken teknik doğruluk mu daha önemli, yoksa duygusal etki mi?

Kenji’nin stratejik yaklaşımı olmasa suşi bugünkü formuna ulaşabilir miydi?

Aoi’nin ilişkisel bakışı olmasa suşi sadece “teknik bir yemek” olarak mı kalırdı?

Yemek dediğimiz şey aslında insan ilişkilerinin bir yansıması olabilir mi?

---

Son Parça

Tokyo’dan ayrılırken o küçük dükkânın önünden tekrar geçtim. Yaşlı usta hâlâ pirinci şekillendiriyordu. O an anladım ki suşi, sadece balık ve pirinçten oluşmuyordu. Zaman, insanlar, geçmiş ve gelecek aynı tabakta birleşiyordu.

Ve belki de suşi bu yüzden yapılıyordu: sadece doyurmak için değil, anlam kurmak için.