Tip 1 Diyabet Nedir ?

Kenan

Member
Tip 1 Diyabet
Tip 1 diyabet insüline bağımlı diyabet olarakta bilinir. Bu hastalık çocukluk döneminde başladığından dolayı çocuklukta başlayan şeker hastalığı olarak adlandırıldığı olmuştur. Hastalıkta bireyin pankreası kendi antikorlarınca saldırıya uğramaktadır. Hasar gören pankreas insülin yapamaz hale gelir. Tip 1 diyabet genetik bir yatkınlığa bağlı olarak gelişebilir.


Tip 1 diyabetin tedavisi cildin altında bulunan yağlı dokuya insülin enjekte edilerek gerçekleştirilir.
Bununla birlikte insülin üretmekle görevli pankreastaki hatalı beta hücrelerinin bir neticesi sonucu da oluşabilir. Tip 1 diyabet hastalarının çoğunda tedavi edilmediğinde küçük kan damarlarında, sinirlerinde, böbreklerinde, hasarlar oluşur. Hastalığın sebep olduğu en ciddi durumlar ise kalp hastalığı ya da kişinin inmeye maruz kalmasıdır.

Tip 1 diyabetin tedavisi cildin altında bulunan yağlı dokuya insülin enjekte edilerek gerçekleştirilir. İnsülini enjekte etme yöntemleri ise aşağıda saydığımız gibidir.

  • Şırıngalar
  • Ön kısımda doldurulmuş kartuşları bulunan ve ince bir iğneye sahip olan insülin kalemleri
  • Yüksek basınçlı bir hava kullanan ve bu sayede cildin üzerinden insülin yapabilen sprey
  • Karın derisinin altından kataterden dağılabilen insülin pompaları
A1C kan testi periyodik olarak uygulanırsa kanınızdaki glikoz seviyesini 3 aylık zaman dilimi içerisinde tahmin eder. Böylece glikoz seviyeniz hakkında genel bir bilgi sahibi olursunuz. Test glikozdan dolayı oluşabilecek komplikasyon riskini azaltmış olur. Tip 1 diyabet hastalığına sahip olan kişilerin yaşam koşullarında bir takım değişikliklere gitmesi gerekmektedir. Bu değişiklikler;

  • Yemek yemeği planlı bir şekilde yapmak
  • Günlük olarak egzersizler yapmak
  • Sık sık kan şekeri seviyesini test etmek
  • İhtiyacı olan insülin ve ilaçları düzenli olarak kullanmak
Tip 1 şeker hastalığı olan kişiler glikozlarını düzenli olarak takip ettikleri, yaşam tarzlarında gerekli değişiklikleri yaptıkları ve tedaviye bağlı kaldıkları sürece aktif yaşamlarına devam edebilirler.