Tip 2 diyabet

Mucahit

Member
Tip 2 diyabet
Şeker hastaları içerisinde en yaygın şekilde görülen ve yetişkinlerdeki vakaların yaklaşık olarak %95 ini oluşturan diyabet türü Tip 2 diyabettir. Bu hastalık eskiden yetişkinlik döneminde görülmekteydi. Ancak artan obez ve aşırı kilolu çocuklar nedeniyle günümüzde gençler arasında da tip 2 diyabet görülmektedir. Bu diyabet türü insüline bağımlı olmayan tür olarakta adlandırılır.

Tip 2 diyabet türü tip 1 diyabet türüne göre daha hafif şeker tiplidir. Ancak hastalığı küçümsememek gerekir çünkü bu hastalıkta böbreklerde, küçük kan damarlarında, sinirlerde ve gözü besleyen damarlarda çok önemli sağlık sorunlarına neden olabilir. Hastalık ayrıca kalp hastalığını ve inme riskini artırmaktadır. Tip 2 diyabet türünde pankreas bazı insülinleri üretir. Ancak üretilen insülin miktarı vücut için yeterli miktarda değildir veya vücut buna direnç gösterir. İnsüline karşı gösterilen direnç öncelikli olarak karaciğer, yağ veya kas hücrelerinde oluşur.

Vücut ağırlığının olması gerekenden yaklaşık olarak %20 si kadar ağırlıkta olan obez bireyler tip 2 diyabet hastalığına ve bu hastalığın getireceği problemlere karşı korunmasızdırlar. Obez bireylerde insülin direnci görülebilir. İnsülin direnci gösteren kişilerde pankreas insülin üretebilmek için daha fazla çalışmak zorunda kalır. Ancak bu durumda bile şeker seviyesini normal tutabilecek kadar insülin bulunamayabilir.